Gyakori tévhitek a napelemekkel kapcsolatban

Az egyik legnagyobb érték a világon az az energia, hisz gondoljunk csak bele egy pillanatra, hogy milyen drasztikusan megváltozna az életünk – egyik percről a másikra -, ha egyszer csak nem lenne többé áram a konnektorokban.

Az évtizedek – illetve most már inkább évszázad – alatt az emberiség hozzászokott az elektromos áram nyújtotta kényelemhez és tulajdonképpen szinte az egész életünk annak folyamatosságára alapul. Árammal működik a világítás, árammal főzünk – na jó, vagy gázzal -, de áram működteti a mosógépet, a porszívót és még a hűtőszekrényt is. Ezidáig a nem megújuló források jelentették az áram alapját, hisz a szénerőművek mellett az atom biztosítja a felhasználható energia legnagyobb részét. Az utóbbi években, illet egy-két évtizedben azonban rohamos fejlődésen esett át a napenergia hasznosítása. Míg kezdetben a napelemek szinte megfizethetetlenek voltak, plusz elrettentésként az alacsony hatásfok mellé még az is betársult, hogy az élettartamuk nem volt valami nagy. Ez azonban már a múlté, a megfelelő minőségű panelek akár 30-40 éven keresztül is hiba nélkül üzemelhetnek.

Ráadásul a hatásfok is rengeteget javult, ma már egy 10kW-os rendszer egy átlag családi ház energiaigényének a nagy részét le tudja fedni. Sokan úgy hiszik, hogy a napelem csak akkor termel áramot, amikor közvetlenül süti a nap. Valójában azonban felhős időben is meglepően magas hatásfokkal működnek a panelek. Rengeteg embert elriaszt továbbá az is, hogy úgy gondolják, hatalmas átalakításokra van szükség a felszereléshez. Egy jó állapotban lévő tető azonban gond nélkül megbirkózik azzal a két-három mázsával, ami egy ilyen rendszer átlagos súlya, így szinte biztos, hogy semmilyen plusz kiadásra nem lesz szükség. Azonban az ezermesterek kedvét egy picit le kell lombozni, mert bár az ügyes emberek sok mindent képesek önállóan megszerelni otthonukban, még ha úgy is érezzük, hogy simán kiépítenénk egy napelemes rendszert, az semmiképp sem jó ötlet. Mindenképpen bízzuk hozzáértőkre, egyrészt azért, mert ők megfelelő alkatrészekkel dolgoznak, másrészt pedig garancia is csak így lesz rá. Ám ezzel együtt, ha a tájolás és a tető mérete alkalmas, akkor mindenképpen gondoljuk meg a dolgot, mert az egyre növekvő energiaárak mellett a kvázi ingyen áram hosszú távon nagy örömünkre szolgál majd.