Hajhullás lehetséges okai

A haj legfontosabb tulajdonsága, hogy folyamatosan megújul, leginkább ősszel és tavasszal a hajhullás intenzívebb mint máskor. A hajhullás egy természetes dolog, hiszen naponta átlagosan száz hajszálat vesztünk el. Az igazi probléma akkor jelentkezik, amikor nem nő újabb hajszál a kihullott helyén.

[wp_ad_camp_1]

A hajhullás kellemetlen probléma és jó ha tudjuk, hogy mik az okai és hogyan előzhető meg. A nőknél a hullás oka gyakran lehetnek a hormonális változások, menopauza. Az örökletes tényezők is nagyban befolyásolják a hajhullást, de okozhatják bizonyos betegségek is, mint például nőgyógyászati panaszok, vagy pajzsmirigy problémák. A szervezetben történő gyulladások, mint például fog vagy ínygyulladás is okozhatnak hajvesztést. Vannak olyan esetek is, amikor a hajhullást, valamilyen gyógyszer mellékhatása okozza. Hogyha jelentkezik a probléma akkor természetesen az elsődleges feladat, hogy megtaláljuk, hogy honnan ered. Ki kell kérni egy orvos véleményét, aki megvizsgálja a haj és a fejbőr állapotát. Hogyha nincs olyan külsőleg észrevehető gyulladás vagy fertőzés, ami kiválhatja a hajhullást, akkor belső okokról van szó.

A páciens és az orvos közti beszélgetésből nagyon sok minden kiderülhet a panaszok alapján. Egy fogyókúrás program alatt például nagyon gyakori a hajhullás, mivel a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz és ennek reakciójaként megváltozik a haj állapota, töredezett, fakó lesz és elkezdődik a hajvesztés. Ez a folyamat néhány hát alatt megállítható, normalizálható az A-, B-, C- és E- vitaminok, valamint a vas, cink és réz pótlásával. A stresszes időszakok is kiválhatnak hajhullást. Fontos tehát az orvossal való konzultáció, amely során kiderül, hogy valójában mi is áll a hajhullás hátterében. Az egészséges táplálkozással és a hiányzó vitaminok pótlásával nagyon sokat segíthetünk a problémán.