Halloween története

Halloween az egyik legrégibb amerikai ünnepet, amelyet még napjainkban is ünnepelnek, ráadásul ez a második legkedveltebb ünnep a Karácsony után. Több millió ember ünnepli a Halloween-t anélkül, hogy tudnák a történetét, viszont az ezzel kapcsolatos mítoszok és legendák még érdekesebbé teszik az ünnepet.

[wp_ad_camp_1]

Néhányan csupán egy buliként tekintenek a Halloween-ra, ahol ijesztő jelmezbe kell bújni és házról házra járni, majd édességet gyűjteni a lakóktól. Mások viszont egy babonás időszakként tekintenek a Halloween-ra, hiszen ez a gonosz szellemek és manók időszaka, amiket jobb ha mindenki elkerül. A különböző egyházak még mindig vitatkoznak a Halloween-ról, pedig azt egyáltalán nem pogány rituálék közben ünneplik. Halloween napja október 31., és eredetileg egy pogány ünnep volt a holtak tiszteletére réges-rég, 2000 évvel ezelőtt. Több verzió is létezik már a Halloween kialakulásáról, néhányat már nem is lehet hallani, néhány viszont még mindig nagyon elterjedt. A Halloween kultúrát vissza lehet vezetni egészen a druidákhoz, valamint a kelta kultúrához is.

Halloween a Samhain ünnepén alapszik, amit október 31-én tartottak a holtak tiszteletére. Samhain gael nyelven a nyár végét jelenti, vagy a novemberi hónapot. A Samhain egy betakarítási ünnep volt amit hatalmas tábortüzek mellett ünnepeltek, ezzel jelölve a kelta év végét, és egy új kezdetét. A kelták akkoriban úgy tartották, hogy a holtak lelkei járták az utcákat azon az éjjelen. Mivel nem minden szellemet tartottak jónak, ezért ajándékokat hagytak kint, hogy megnyugtassák a gonoszt és ezzel bebiztosítsák, hogy a jövőévi termés is bőséges legyen. Innen ered például az a szokás, hogy a gyerekek félelmetes jelmezbe öltözve házról házra járnak, hogy édességet kaphassanak. Amerikán kívül a Halloween már beszivárgott más országokba is, mint például Írországba, Skóciába, valamint Kanadába is.