Hasznos tipp a páralecsapódás ellen

Nem csak télen van odakint hideg, azonban sokszor az ősz is igazán csípős. Reggelente alaposan össze kell húznunk magunkon a kabátot és nap közben sem lesz melegünk. Éjszaka pedig különösen lehűl az időjárás, így már ekkor meg kell kezdenünk a fűtést, ha nem akarunk a jéghideg lakásban ébredni. Ekkor viszont könnyen arra eszmélhetünk, hogy az ablakokon páralecsapódás látható.

A páralecsapódással kapcsolatban itt érhet el bővebb információkat! A páralecsapódás akkor jelentkezik, ha hideg felülettel érintkezik a melegebb levegő, esetleg, ha otthonunkban túlzott mértékben magas a páratartalom. A páralecsapódás egy olyan probléma, mellyel nagyon sokan szembesülnek a hideg hónapokban, amikor a hideg esték és reggelek miatt központi fűtést alkalmaznak a lakók. Szerencsére néhány egyszerű módszernek köszönhetően elérhető az alacsonyabb páratartalom és megakadályozható a páralecsapódás. Elsősorban abban a helyiségben van szükség szellőztetésre, ahol szárítógép vagy mosógép található. Egy átlagos mosási mennyiség két liter vizet bocsát ki a környezetbe pára formájában. Ha egy nap többször is mosunk, akkor nagyon magas helyen a helyiség levegőjének páratartalma.

Nem csak a mosógép, hanem a ruhaszárító berendezés használata is komoly mennyiségű nedvességgel jár együtt, ezért a szárítást követően is fontos a szellőztetés. Télen nyilvánvaló, hogy nem tudjuk a szabadban szárítani a ruhákat, azonban szellőztetni tudunk, amivel csökkenthetjük a páratartalmat. Sokan előszeretettel szárítják a ruhákat a radiátorokon, ez azonban egyáltalán nem jó ötlet, mert szintén magas páratartalmat eredményez. A szellőztetés kiváló alternatíva, azonban, ha nem szívesen tárjuk ki az ablakot, akkor legalább bukóra nyissuk ki és a nedves ruhákat helyezzük a közelébe.