Hatalmas lélek egy kis testben: a papillon

Számtalanszor előfordul az emberrel, hogy látszat alapján ítélkezik, aztán később koppan egy jó nagyot, mert a külcsín és a belbecs egyáltalán nem volt összhangban. Ez szinte az élet minden területén előfordul, kezdve a párkapcsolatoktól a munkahelyig bezárólag, ám például kutyák esetében aránylag ritkán fordul elő.

Hisz ha ránézünk például egy mopszra, akkor akkor a lusta röfögés nem csupán egy álca, hanem a rideg valóság. Ugyanez a helyzet egy agár esetében, az áramvonalas felépítés nem megtévesztés, hisz tényleg a sebesség királya az ebek között. Mégis, néha bizony megesik, hogy tévesen ítélkezünk – még a négylábúak esetében is -, kitűnő példa erre a papillon, amely egy meglehetősen kevéssé ismert fajta hazánkban, ám erre jó oka van. Ránézésre ugyanis ez a mesébe illő, apró kis szőrgombóc igazi kis játékkutyának tűnik. Parányi termetéből rögtön arra következtetünk, hogy már az első erősebb tavaszi fuvallat felkapná, ezért aztán igazi beltéri kedvencnek gondoljuk, akinek a legfőbb feladata, hogy az ölünkben szunyókáljon naphosszat.

Ez persze nincs ellenére, ám a papillon esetében fokozottan igaz a mondás, miszerint hatalmas lélek fért el egy kicsi testben. Ezek a kutyák ugyanis valódi energiabombák és nem csak bírják a terhelést, hanem egyenesen igénylik is a rendszeres lefárasztást. Mivel kiemelkedően okosak, nem csak fizikailag, de szellemileg is le kell foglalni, ugyanis ha ez elmarad, akkor az komoly viselkedési problémákhoz vezet. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, ugyanis szinte bármilyen mozgásformában tökéletes társ a papillon. Legyen szó agility-ről, vagy hosszú túrázásokról, szinte garantált, hogy mi előbb fáradunk el, mint négylábú társunk. Ne tévesszen meg tehát a bájos szőrgombóc külső, ez a fajta nem lustálkodásra termett, ezért aztán csak akkor válasszuk, ha mi magunk is szeretünk rendszeresen mozogni.