Hippoterápia – lovak és emberek

Vannak olyan állatfajták, amelyek már időtlen idők óta bensőséges kapcsolatot ápolnak az emberiséggel. Ide sorolhatóak elsősorban a háziállatok, a kis kedvencek, a kutyák, a macskák, de sokan tartanak például hörcsögöt, halakat vagy papagájt is. Ezeket az állatokat azért kedveljük, mert méreteikből adódóan gond nélkül megférnek mellettünk, sőt, ha néha elvisszük őket sétáltatni, akkor a mozgásigényeiknek is eleget tehetünk.

[wp_ad_camp_1]

A házi kedvencek egy idő után mintha teljesen ráhangolódnának a gazdájukra, szemeik gyakran értelemtől sugároznak. Azonban nem csak a kutyák és a cicák elég okosak ahhoz, hogy megértsék az embert akár egy-egy mimika, rezdülés vagy mozdulat alapján. Az egyik legintelligensebb állat ugyanis a ló. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy fenn tudjon tartani egy hatalmas birtokot, ahol akár lovakat is tarthat. Ha azonban mégis megjönne a kedvünk egy kis lovagláshoz, akkor erre is létezik megoldás: Magyarországon számtalan olyan lovarda van, ahová az emberek ellátogathatnak. Mivel egy rendkívül okos állatról van szó ezért ember és ló között aránylag gyakran alakul ki igazán mély, mondhatni már-már szinte baráti kapcsolat. Akadnak azonban olyan esetek is, amikor ez az állat elképesztően sokat segíthet. Bizonyára sokak számára ismerős már a gyógylovaglás, avagy a hippoterápia fogalma. Azon kívül, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jót tesz ez a fajta mozgás, mivel az állattal való együttműködés a természet szeretetére is nevel egyben, a lovaglás óriási segítséget nyújthat egy sor betegségben szenvedőknek.

A hippoterápiát már az ókori görögök is ismerték és alkalmazták, Angliában a XIX. század vége-felé kezdett népszerűvé válni, Amerikában az 1960-as évektől kezdett közkedvelt időtöltésnek számítani, míg hozzánk 1989-ben ért el ez a hullám. A lovaglás tehát mindenki számára hasznos lehet, gyógyító hatású  ugyanis nem csak a kicsik és nagyok fizikai állapotát befolyásolják pozitív irányba, hanem lelkileg is kifejezetten jót tesznek.