Hogyan alkalmazzuk helyesen a ketogén diétát?

Napjainkban rengeteg fogyókúrás módszer között válogathat az, aki a súlycsökkentés, a tudatos táplálkozás, az egészséges életmód felé veszi az útját. De vajon melyiket válasszuk a sok közül? Van-e tuti recept? Mit kell tudni, mire kell figyelni például a ketogén diéta esetében? Első lépésként mindenképpen érdemes szakemberrel, háziorvossal egyeztetni, tisztába tenni az aktuális egészségi állapotunkat. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek korlátozhatják, vagy akár kizárhatják a fogyókúra lehetőségét.

Amennyiben egészségi állapotunk megengedi, és a ketogén diéta kipróbálása, alkalmazása mellett döntünk, érdemes bizonyos alapszabályokat figyelembe venni a hatékony súlycsökkentés érdekében. Ennek a módszernek a lényege, hogy zsírban gazdag, de szénhidrátokban szegény étrendet követ a diétázó. A siker érdekében fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy naponta maximum 20-50 gramm szénhidrátnál többet ne vigyünk be. Ennek egyik segítője a rostdús élelmiszerek fogyasztása. A szénhidrát-kontroll mellett kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű fehérje-bevitel. Ennek napi szintű meghatározása 0,7-0,9 gramm fehérjét jelent, a testtömeg-kilogrammot figyelembe véve. Mivel a ketogén diéta egy zsír-alapú diéta-típus, fontos, hogy megfelelő mennyiségű, jó zsírt fogyasszunk. Ezen diéta során kerülni kell az növényi olajok alkalmazását.

Minden fogyókúra-módszer esetében ajánlott kontrollálni a megfelelő kalória-bevitelt. A sikeres fogyás érdekében ugyanis kevesebb, de mégis elegendő kalóriát kell a szervezetbe juttatni, mint amennyit elhasználunk. A jól kontrollált kalória-bevitel nem csak a ketogén diéta esetén, hanem bármely esetben segíthet megfelelő szinten tartani az anyagcserét. Az elegendő mozgás nem csak a diéták alapeleme, a mindennapi élet minél egészségesebb megéléséhez is szükséges a rendszeres testmozgás. De ugyanilyen fontos a szervezet megfelelő pihentetése, a regenerálódás lehetőségének biztosítása. A szakemberek szerint ugyanis a sikeres fogyás egyik alappillére még a megfelelő mennyiségű alvás is. A napi legalább 7-9 órányi alvás segít felgyorsítani a fogyási folyamatot, illetve enyhíti a nap közben kialakuló éhségérzetet is.