Hogyan bánjunk télen a szobanövényekkel

Bár szobanövényeinknek eltérőek a környezeti igényeik, bizonyos szabályok mindegyik életét meghatározza. Télen vigyázni kell arra, hogy ne nyissunk a növényre ablakot szellőztetéskor. A szobanövények általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen.

[wp_ad_camp_1]

A hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény nem viseli el. Ezért a szoba téli szellőztetésének idejére tegyük védett helyre őket. Ha mégis megcsapta leveleiket a hideg, akkor azt sárgulással és száradással jelzik.

Fontos, hogy télen takarékosan bánjunk a vízzel! Ne öntözzük túl őket! Ilyenkor a növények takaréklángra állítják életfunkcióikat, kevesebb oxigént termelnek, több szén-dioxidot bocsátanak ki. Életfolyamataik lelassulnak és várják a tavaszt. Ha túlöntözzük őket, nyugalmi állapotban lévő gyökereik rothadásnak indulnak és tavaszra elpusztulnak. Akkor adjunk nekik vizet, ha a talaj felszíne már porszáraz, de a földlabda nem száradhat ki teljesen. Nem tesz jót a növénynek, ha víz áll alatta, így azt gyorsan öntsük ki.

Ebben az időszakban is természetes fényre van szükségük, lámpafénnyel nem pótolható a növényeknek járó természetes fény.  A lámpa fényét nem tudják hasznosítani! Tavasszal ületesük át őket, hiszen a földcsere gyökérsérüléssel jár, de elég 2-3 évente. Se ősszel, se télen ne ültessük át őket, hadd töltsék nyugalomban a telet! Ugyanígy metszegetni sem érdemes, mert a sebeik lassabban gyógyulnak és könnyebben fertőződnek el. Télen ne használjunk műtrágyát, mert ilyenkor nincs szükségük extra táplálékra.

Ne is forgassuk a növényeket, még jó szándékból sem azért, hogy mindenhol érje fény! Ha forgatjuk, a növény nem tud pihenni, több energiát fogyaszt, mint kellene és lehet, hogy nem bírja ki tavaszig. Tehát a növényeket télen hagyjuk, hogy átvészeljék nyugodtan a telet!