Hogyan együnk meg egy egész elefántot?

A bejegyzésből természetesen ki fog derülni a válasz, de addig is szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy régi, de hasznos mondást: „Egy ezer mérföldes utazás is egyetlen, apró lépéssel kezdődik.” És ha folytatnom kellene, akkor valami ilyesmi lenne a vége: „…és rengeteg további apró lépés kell ahhoz, hogy célba érj!”

[wp_ad_camp_1]

De miért is van ennek jelentősége? Egy szemléletes példa, hiszen mindketten találkoztunk már olyanokkal, akik teljesen elhagyták magukat és elhíztak. Ők azok, akik aztán egyszer csak elhatározzák, hogy lefogynak tíz kilót és visszanyerik régi formájukat. Heves fogyókúrázásba kezdenek, naponta két órát edzenek, tornáznak, és 10 kilométereket futnak. A lelkesedés és a motiváció egy-két hétig tart. Lefogynak persze jó pár kilót, de a szenvedés, az unalom és az éhség elkezdi felőrölni az akaraterejüket és az elszántságukat. A harmadik hétre ismét teret nyernek a régi szokások, a mértéktelen evés, a mozgás nélküli életmód, és a tévé bámulása.

Ezért jobb, ha apró, de biztos léptekkel haladunk a célunk felé. A hosszú távú pénzügyi sikert (de bármilyen más területre is igaz ez!) nem a lépések hosszán lehet lemérni. Sokkal inkább a lépések számán, hogy milyen irányba haladunk és mennyi ideig. Ez a képlet határozza meg minden törekvés sikerét vagy kudarcát! Az apró lépésekhez persze gondos tervezés is társul, és folyamatosan ellenőrizni kell, hogy jó irányba haladsz-e. A pénzügyi sikerhez nagyon sok tanulás kell, és folyamatos önképzés, attól függően, hogy milyen területen fektetsz be, de ne ijedj meg a tanulnivaló mennyiségétől. Ha úgy tűnik, hogy sok lesz, gondolj arra, hogy hogyan ennél meg egy egész elefántot… A válasz: falatonként!

Az anyagi függetlenséget is apró lépésekkel kezdjed megközelíteni, közben tanulni, fejlődni kell, és még további lépéseket megtenni. Egy a lényeg, hogy ne akard elsietni, és hagyj időt magadnak arra, hogy a változások a lényeddé váljanak, beépítsd őket saját világodba. Az egyik mentorom mesélt az 1 százalékos technikáról, ami szerintem bármilyen ilyen esetben alkalmazható. Ennek az a lényege, hogy ha kitűzöl egy célt magad elé, ezt követően megtervezed, hogy hogyan fogod elérni, majd a cél eléréséhez szükséges lépéseket felosztod, és mindig csak 1 százalékkal teszel többet a célodért, mint előtte. Így bár az elején igen lassúnak tűnik a tempó, de apró, biztos lépésekkel haladsz a célod felé, és lesz időd arra is, hogy megszokd az új élethelyzeteket, új szokásokat, amiket eközben felveszel…

És itt tegyünk egy kis kitérőt, ami összefügg az apró léptekkel. Hallottál már az alultervezésről? Ennek is az a lényege, mint az 1 százalékos technikának, csak ez rugalmasabban kezelhető, és a lényege, hogy alul kell tervezned a teljesítményedet. Azaz válassz olyan célt, amivel alulvállalod a lehetőségeidet vagy a képességeidet, nem felül, és emellett aztán tarts ki. Az eredmény az lesz, hogy nem érzed majd magad túlterheltnek, sőt, inkább munkabírásod kihasználatlansága tűnik fel. Azt fogod tapasztalni, hogy alig várod, hogy megint foglalkozhass a céloddal, hiszen könnyen, megerőltetés nélkül érsz el sikereket, és ez feltölt további pozitív, cselekvő energiával. Furcsa lesz a hatás, mert ha elkezded alkalmazni ezt a technikát, azt fogod érezni, hogy azzal éred el inkább a céljaidat, ha kevesebbet teljesítesz, és nem hajszolod magadat halálra.

Összefoglalva, legyenek nagyszabású, merész álmaid, azután teljesíts belőlük mindennap egy kicsit kevesebbet, mint amennyit bírnál. Vagyis haladj apró, pici léptekkel, ne hatalmas ugrásokkal, tűzz magad elé elérhető, reális napi célokat, hogy pozitív megerősítésben legyen részed, ha eléred, így pedig könnyebben kitartasz, amíg meg nem valósulnak a hosszútávú, távlati céljaid. Ez a technika bizonyos embereknél jól működik, másoknál kevésbé. Ha problémáid vannak a céljaid megvalósításával, sokszor feladod, amit elkezdtél, javasolom, hogy egyetlen apró célnál alkalmazd ezt a technikát, és nézd meg, mi történik! És aztán válj egy megállíthatatlan célmegvalósítóvá!