Hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat?

Az orchideák helytelen öntözése valószínűleg több orchidea halálát okozza, mint bármely más ok. Az orchideák öntözése nem bonyolult – nincs titkos kézfogás, nincsenek holdciklusok, de más gondolkodásmódot igényel, mint a szokásos szobanövények öntözése. És ehhez alapvető ismeretekre van szükség az orchideák működésében.

Az otthon termesztett orchideák túlnyomó többsége epifita, vagyis a természetben élnek, fákba vagy akár kövekbe kapaszkodva. Ezeknek a növényeknek a gyökerei nagyon speciális szervek, amelyek drámaian eltérnek a normál növényi gyökerektől. Természetesen nehéz általánosítani bármit is, ha orchideáról van szó. Ez a világ egyetlen legnagyobb növénycsoportja, így minden szabály esetében 100 kivétel van. A cikk további részében az epifitikus, trópusi orchideák állnak a középpontban. Általánosságban elmondható, hogy az egyes öntözési gyakorlatok esetében a legjobb, ha követi az egyes fajokra vonatkozó irányelveket. Az orchidea gyökereit egy vékony membrán veszi körül, amelyet velamennek neveznek. Ez a többcélú membrán gyorsan felszív nagy mennyiségű vizet, tapad a durva felületekhez, és elősegíti az ásványi anyagok és sók cseréjét. Mint egy drága vízmérő, az orchidea velamen is kiváló mutatója a növény vízszükségletének. A száraz velamen fehér vagy ezüstös, a frissen öntözött pedig zöld vagy foltos (fajtól függően).

Az orchidea gyökereinek olvasása a legjobb módszer a megfelelő öntözéshez. Ne feledje: a legtöbb orchideát inkább enyhén öntözik, mint túlöntözik. Az állandóan nedvesen tartott orchidea gyökerei rothadnak, és a növény hanyatlik. Az orchideák trópusi növények, nem? Szóval szeretik a sok vizet, ugye? Sok népszerű orchidea trópusi növény, de fákon élő trópusi növények ezek. Természetes élőhelyükön áztató esőzéseknek vannak kitéve, amelyek órákig vagy akár napokig is eltarthatnak, de sok faj alkalmazkodik a száraz időszakhoz is, ahol hetekig kevés eső eshet.