Hogyan kell növeszteni a jégnövényt?

A Lampranthus az Aizozaceae család számos nemzetségének egyike, amelyeket együttesen jeges növényeknek neveznek. Mindegyik Afrikában őshonos és minden pozsgás növény jellegzetes százszorszépszerű virágokkal rendelkezik. Az egyik legnagyobb csoport a Lampranthus nemzetség, amely több mint 150 virágfajt ölel fel, vékony szirmokkal, élénk színárnyalatban.

[wp_ad_camp_1]

Ebben a nemzetségben a növények levelei általában rövid, hengeres és kék-zöld színűek, apró átlátszó pelyhekkel, jeges megjelenést mutatva. Néhány Lampranthus jégnövény alacsony növekedésű takarmánynövény, míg mások bokros aljnövényzetté válnak. Számos jégnövényt tavasszal termesztenek a szórványos ismétlődő virágzással egész szezonban, és néhány faj egész nyáron virágzik, megfelelő ellátással és feltételekkel. A méret és alak a Lampranthus nemzetség fajai szerint változik, de a legtöbb általánosan termesztett jégnövény fajta legfeljebb két méter magas és terjedési szokásai vannak. A jégnövények napfényben és gyenge talajban virágzanak, és csodálatos alpesi vagy sziklakert növényt képeznek. Kőfalakba is beilleszthetők. Terjedési szokásuk azt jelenti, hogy gyorsan kitöltenek egy cserepet és bármit átölelnek, tehát tökéletesek a kosarakban és szabadon álló cserepekben.

Jégnövényeket dugványokkal és vetőmagokkal növeszthet. Ha elosztaná a már működő növényeket, akkor ezt tavasszal tegye meg. A dugványokat a tenyészidőszak bármely pontján meg lehet venni és gyökerezni is lehet, bár a lehető legjobban a szezon elején szabad ültetni. Ha magvakkal növeszti, akkor tavasszal egyszerűen szét kell szórni őket a talajra. De ne takarja le őket, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. Minden fajta jégnövény növekszik és virágzik teljes napsütésben. Virágjaik teljes mértékben kinyílnak napos körülmények között. A sok napsütés megakadályozza, hogy a növény elhervadjon.