Hogyan készítsük el a tökéletes főtt tojást?

Mindenki azt hiszi, hogy tojást főzni a legkönnyebb dolog a világon. Egyrészt nem is tévednek, mert tényleg nem tartozik a világ legördöngösebb folyamatai közé, viszont ahhoz, hogy valóban jó legyen az eredmény, tudnunk kell néhány technikát.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy elérjük a tökéletes állagot, először is jó terméket kell választani. Legjobb, ha piacról, vagy kiskereskedőktől vásárolunk, hiszen a szupermarketekben található termékek sokszor nem megfelelő minőségűek. Miután kiválasztottuk a tökéletes példányokat, helyezzük őket egy edénybe. Öntsük fel hideg vízzel. Ez meggátolja, hogy elrepedjenek és biztosítja az egyenletes fövést. Legjobb, ha magas hőfokon készítjük. Ha belsejét folyósan szeretjük, akkor elég, ha 3 és fél percig főzzük, ha félig keményre, akkor 5 percig, ha pedig teljesen szilárdra, akkor 7 percig. Bármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a benne levő fehérje és vitamin tökéletesen megőrződik.

Mindegyik fajtát más-más ételekhez szokták használni, azonban ez sem aranyszabály, nyugodtan változtathatunk rajta ízlésünknek megfelelően. A legszilárdabb állagút általában salátákhoz használják, mivel ez a fajta egyben marad még akkor is, ha apróra vágják. A közepesen keményt leginkább kiegészítőnek alkalmazzák pl. pizzákhoz, spenóthoz, vagyis az olyan ételekhez, amelyeknek a tojás kiemeli az ízvilágukat, viszont az is fontos, hogy egy kicsit omlós is legyen mellette. A folyós sárgájú tojást általában reggelire szokták fogyasztani. Ha pirítóst mártogatunk a híg részébe, és egy kicsit meg is fűszerezzük azt, tökéletes ízkombinációt érhetünk el, és amellett, hogy nagyon finom, elegendő energiát is ad a nap elkezdéséhez, folytatásához. Még egy apró trükk: ha sót rakunk a vízbe, amikor főzzük a tojásokat, sokkal könnyebben lejön majd a héjuk.