Hogyan neveljük a díszeslevelű csillagvirágot?

Egy kicsi, mégis szívós faj, a díszeslevelű csillagvirág (Ledebouria socialis), amely Dél-Afrika száraz szavannáiból származik. Ez az évelő arról ismert, hogy színes és figyelemfelkeltő szobanövény.

[wp_ad_camp_1]

Ezüstös levelei vannak zöld leopárdfoltokkal, amelyek igazán egyediek. A díszeslevelű csillagvirág szárazság idején lila, hagymaszerű szárában is képes tárolni a nedvességet. Az egyik legszélesebb körben termesztett hagyma, a díszeslevelű csillagvirág szorosan kapcsolódik a jácinthoz, és leggyakrabban szobanövényként értékesítik őket. Ugyanakkor termőterületként vagy akár xeriscape kertekben is termeszthetőek melegebb éghajlatú régiókban. A díszeslevelű csillagvirág egy hagymás évelő növény geofita faja. Várható, hogy szerkezetileg egyedi levelei lándzsa alakjában nőnek, és alsó részén ezüst foltok és lila színek egyaránt találhatók. Virágai tavasszal nőnek, rózsaszínű szárak és kis zöld virágok jelennek meg. A díszeslevelű csillagvirág növényeket különösen könnyű gondozni. Ezekhez azonban téli pihenőidőre van szükség, akár otthona hűvösebb területén.

Mivel az egész növény csak körülbelül 6-10 hüvelyk magasra nő, a díszeslevelű csillagvirágot könnyű termeszteni mind beltéren, mind kültéren, korlátozott helyű területeken. Hagymáiból és a lombozatból rozetta képződik. A díszeslevelű csillagvirágnak némi hozzáférésre van szüksége a ragyogó napsütéshez (naponta legalább 3-4 óráig), de közvetettnek kell maradnia. Az árnyékhoz is alkalmazkodhat, és gyakran növekszik a zárt örökzöld erdőben. Miután elültették, a díszeslevelű csillagvirág minimális öntözést igényel – szárazságtűrőnek számítanak, hasonlóan a pozsgás növényekhez. Ügyeljen arra, hogy a meleg hónapokban öntözés előtt hagyja kiszáradni a talaj vagy a cserepes anyag felső részét. A növény a téli hónapokban pihenő fázisban lesz, ezért feleannyit kell öntöznie.