Hogyan neveljünk egészséges lepkeorchideákat?

Ez a szemet gyönyörködtető virág a kosborfélék családjába tartozik. Igen népszerű manapság, rengeteg színben, méretben kapható és szeretik az emberek ezzel a növénnyel megajándékozni szeretteiket, barátaikat, mert roppant elegáns és letisztult. Egy hozzá illő kaspóval csodálatosan mutat az ablakpárkányokban.

[wp_ad_camp_1]

De vajon minden orchidea tartó tudja, hogyan is kell gondozni ezt az egyébként némileg kényes virág fajtát? Elsősorban fontos, hogy elegendő fényt kapjon, viszont ügyelni kell arra, hogy ne érje közvetlen tűző nap, kiváltképp az ablaküvegen át, mert a levelei könnyen megégnek. Öntözése lágy vízzel ajánlott, nyáron 2-3 naponta, amikor a földjének teteje már száraz, télen pedig heti egyszer elegendő. Nem tesz jót neki, ha áll alatta a víz. Levelei között sem jó, ha víz marad, mert ez koronatő rothadáshoz vezet, s ezzel már nem valószínű, hogy meg lehet menteni. Tápoldatozásával segíthetünk a növénynek, hogy hosszú élete legyen. Folyékony formában, hetente 1 alkalommal az öntözés során alkalmazható.

Szaporítása is lehetséges, a növény szárán növő, úgynevezett keiki orchideaföldbe helyezésével. Ennek szakszerű megoldására számos videó van segítségünkre az interneten. Az orchideákat érdemes 1-2 évente átültetni, mert az ültető közeg frissítése jót tesz a növény növekedésének. Ha teljesen elszívja a tápanyagot, nem képes a további fejlődésre. Amennyiben van rá mód, átlátszó cserépbe kell helyezni, így a gyökerek elegendő fényhez jutnak, valamint látható, ha kiszárad a közeg. Kedveli a párás környezetet. Ez mesterségesen is előidézhető, csak egy tálca agyaggolyócskára van szükség, mely vízben áll a virág alatt. Ez a növény érzékeny, azonban igazán hálás a szerető és türelmes gondoskodásért. Amint virágba borul, szinte lehetetlen elemelni róla a tekintetet. Csodálatos.