Hogyan növekszik a Cattleya orchidea?

Amikor az ember az orchideákra gondol, valószínűleg egy virágra gondol a Cattleya nemzetségből. A Cattleya orchideák jellemzően mutatós, illatos virágokkal rendelkeznek, amelyek sokféle formában, színben és színkombinációban kaphatók. Sok faj meglehetősen nagy virágzással rendelkezik, amely több hüvelyknyire húzódik, míg mások kisebbek.

[wp_ad_camp_1]

A Cattleya orchideák általában csak évente egyszer virágoznak, az időkeret fajonként változik, bár egyes hibrideket nem egyszer virágzás céljából termesztettek. Ezek az orchideák epifitikusak, vagyis természetesen más növényekhez, például faágakhoz kötődve nőnek. Lombjuk jellemzően tompa zöld színű. A növények álgumókból nőnek ki, amelyek tápanyagokat és vizet tárolnak. A Cattleya orchideák általában hosszú életű növények és lassan növekvő növények, nagyjából négy és hét év közötti érésig tartanak. Az orchideák ültetésének legjobb ideje, ha új növekedés jelenik meg virágzásuk után. A magok általában bármikor ültethetők. A Cattleya orchideákat nem nehéz gondozni, sőt a kezdők is sikereket érhetnek el virágzásukkal. Kedves szobanövényeket jelentenek, de egész évben kívül is élhetnek trópusi éghajlaton, a melegebb hónapokban pedig fagyos területeken.

A sikeres növekedésük kulcsa a megfelelő mennyiségű fény biztosítása, a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartása, valamint a megfelelő öntözés és táplálás. Az orchideáknak általában nincsenek komoly problémáik a kártevőkkel vagy betegségekkel kapcsolatban, ha növekedési körülményeik megfelelőek. De vigyázzon néhány olyan gyakori szobanövény-kártevőre, amelyek lombkárosodást okozhatnak, beleértve a pikkelyeket és a pókatkákat. Ráadásul figyelje az álhagymákat (a szárakon a duzzadt tároló szerveket). A kövér álgumó boldog, jól hidratált növényt jelez.