Hogyan növekszik a lisszaboni citromfa?

A lisszaboni citrom az egyik legszélesebb körben elérhető citromfajta, amelyet a világ boltjaiban is megtalálunk. Ez a fa Ausztráliában őshonos, a portugáliai Gallego citromból származik. Innen merült az inspiráció a nevéhez.

[wp_ad_camp_1]

Ha forró és száraz régióban lakik, egész évben szabadon termesztheti a lisszaboni citromfákat, és bőséges termést érhet el. Ezek a fák cserépben is megélnek, és hidegebb éghajlaton beltéren is növeszthetők. Ezen fák citromja éretten élénk sárga, különösen lédús, savas húsú, kevés magot tartalmaz, vagy egyáltalán nincs is mag benne. A lisszaboni citromokat gyakran összekeverik egy másik népszerű citromfajtával – az Eurekával. Gyümölcsét tekintve a lisszaboni citromhéj simább textúrájú és hangsúlyosabb a kiálló bimbója. Sajnos viszont még mindig bonyolult lehet a fajtát egyedül a gyümölcsből azonosítani. A végleges azonosítás érdekében meg kell vizsgálnia azokat a fákat, amelyekből a gyümölcs származik.

A lisszaboni citromfák tövesebbek, mint az Eureka, jobban tolerálják a hideget, és több gyümölcsöt teremnek. Fő termésüket télen szüretelik, de ha megérik, és ha megfelelő körülmények vannak, a citrom egész évben megtalálható a fán. Ellentétben az Eurekával, amelynek citromja kívül található, a lisszaboni citrom a fa sűrű, fényes, zöld lombkoronájában található. A fa egyenesebb és terjedő növekedési szokással is rendelkezik. A lisszaboni citromfák akár 15 métert is elérhetnek, ha szabadban termesztik őket, de törpeszerűek, ha cserépben tartják őket. Csinos fehér virágzást is eredményeznek, amelynek illata narancsvirágra emlékeztet. Az összes citrusfélék közül a citrom a leginkább érzékeny a hideg hőmérsékletre. Bár a lisszaboni citromfák valamivel keményebbek, mint a többi fajta, a virágzáshoz mégis meleg és napos körülményekre van szükségük.  Ezek az aszálytűrő fák jól alkalmazhatók védett, napos, sivatagi régiókban.