Hogyan termeszthetünk datolyapálmafát?

A datolyapálma parancsoló jelenlétű. Királyi hajtásokkal, vastag törzzsel és nagy csomó édes gyümölccsel rendelkezik, így pompás kiegészítője a kertnek. A datolyapálma akár 80 láb magasra és 40 láb szélesre is megnőhet, nagy, szétterülő, zöld hajtásokat hordoz.

Virágzáskor ez a fa halványsárga virágcsokrokat hoz létre, amelyek híres datolyafürtökké válnak. Bár lassan nőnek, ezek a pálmák nagy jutalmat adnak azoknak, akik türelmesek és szorgalmasok a gondozásukban. Ha forró, napos, száraz éghajlaton él, akkor megfelelő körülményei lehetnek ennek a nagy, elegáns pálmafajtának a termesztéséhez. A datolyapálma ültetésénél hím és nőstény fákra is szükség lesz, ha gyümölcsöt kíván teremteni. Ellenkező esetben egyetlen datolyapálmát ültethet, hogy élvezze a magas, impozáns fát és vastag lombozatát – aratás nélkül. Általában a legjobb, ha tavasszal vagy ősszel ülteti a pálmát. Fontos a megfelelő hely kiválasztása a datolyapálma számára, mivel nagyon jó vízelvezetésű talajt és teljes napsütést igényel. A datolyapálma lassú növekedésű fajnak számít, ezért türelemre van szükség ahhoz, hogy elérje érettségét. Még több türelemre lesz szüksége, ha a gyümölcs betakarításában reménykedik, mivel három-nyolc évig is eltarthat, amíg gyümölcsöt terem.

A preferált száraz, forró éghajlattal összhangban a datolyapálma szereti a sok napsütést. Elviseli a világos árnyékot, de jobban szeret teljes napsütésben élni. A datolyapálma ültetési helyének kiválasztásakor a legnagyobb mértékben figyelembe kell venni a jól lecsapoló talajt. Ez a pálmafajta tolerálja a sós talajt, és jól teljesít homokos körülmények között. A datolyapálma szárazságtűrő. Virágzási és termési időszakában azonban sok vízre van szüksége az egészséges termés eléréséhez. Az új fáknak több vízre lesz szükségük.  Mivel a jó vízelvezetésű talajt kedveli, nem szereti a túl sok nedvességet a gyökerei körül.