Hogyan utazzon a kutya az autóban?

Sok állattartónál a kutya nem csupán egy állat a ház körül, hanem családtag és egyben az egyik legjobb barát is. Épp ezért igyekszünk számára megadni mindent, ami a boldog élethez elengedhetetlen.

Minőségi élelmiszer, kiváló orvosi ellátás, hatalmas séták és játékok, ez mind-mind rengeteg anyagi, és időbeli ráfordítást igényel a gazditól. Ám még a leggondosabb kutyatartók közt is gyakran előfordul, hogy amikor utazni kell az állattal, azt meglehetősen félvállról veszik. Persze addig könnyű dolgunk van, amíg valamilyen tömegközlekedési eszközt használunk, hisz ahová felengedik a kutyát, ott általában csak egy szájkosarat kell ráadni, és gyakorlatilag készen is vagyunk, csak utaznunk kell. Ám amikor autóba ülnénk kedvencünkkel, akkor a helyzet már korántsem ilyen egyértelmű.

Hisz ki ne látott volna már kutyát, amelyik az anyósülésen ülve boldogan dugja ki a fejét az ablakon, hogy a menetszél a fülei alá kapjon? Vagy éppenséggel a gazdi ölében utazó kistermetűt? Bizony, nem ritka látvány egyik sem, ami közös e kettőben, az az, hogy mindkettő veszélyes és egyben szabálytalan is. Hogy miért veszélyes, az talán nem is igényel különösebb magyarázatot, hisz egy, az atuóban szabadon mozgó állat bármikor megzavarhatja a sofőrt, arról nem is beszélve, hogy egy ütközésnél hatalmas gondot és sérüléseket tud okozni már egy kisebb termetű eb is. A leghelyesebb, ha a KRESZ szerint járunk el, azaz hűséges négylábú barátunkat az utazások ideje alatt rakományként kezeljük és ennek megfelelően szabályosan rögzítjük. Ezt megtehetjük a hám segítségével – ekkor a biztonsági öv helyére csatoljuk be -, vagy veszünk külön szállító boxot a kutyának. Ez utóbbi némileg biztonságosabb és kényelmesebb is az állat számára, úgyhogy amennyiben tehetjük, válasszuk ezt a módszert a szállítására.