Hogyan vágjunk fát asztali fűrészen?

Néhány lakásfelújítási projekthez – és bizonyos típusú vágásokhoz – asztali fűrészre van szükség; semmi más nem fogja igazán elvégezni a munkát. A kézi körfűrészek, gérvágó fűrészek, kézi fűrészek és dugattyús fűrészek mindegyike használható és elképesztően sokféle vágást végezhet ezekkel. De ha hosszirányú vágásról van szó fában, az asztali fűrész az egyetlen eszköz, amely pontosan meg tudja csinálni, miközben olyan vágásokat készít, amelyek úgy néznek ki, mint a gyári élek.

Például, amikor ajtó- vagy ablakkeretet épít, vagy padlódeszkát szerel fel, előfordulhat, hogy fél hüvelyknyit le kell borotválnia a deszka hosszából. Vagy előfordulhat, hogy van egy rétegelt lemeze, amelyet hosszában le kell vágni, hogy illeszkedjen a padló alatti telepítés elrendezéséhez. Míg a kézi körfűrész képes elvégezni ezt a fajta vágást, vastagabb deszkák, például 2x fűrészlapok vágásakor elakadhat. A körfűrész pedig nem működik vékonyabb deszkák vágásakor, például 2×4-es vagy 2×2-es vágáskor, hogy megfeleljen egy adott alkalmazásnak. Az asztali fűrész a legjobb eszköz a hasításhoz, de a biztonságos vágás megköveteli, hogy gondosan kövesse az ajánlott eljárásokat.

Az asztali fűrész a legbiztonságosabb eszköz a legtöbb hasítási művelethez, de a biztonságos munkavégzés érdekében kövesse az alábbi eljárásokat: Használjon tolópálcát – egy körülbelül 1 láb hosszú és egy 1 x 1 hüvelykes négyzet alakú elhasználható fapálcát – a munkadarab tolásához a fűrészlapon keresztül. A tolókarral nem kell kezeit a penge közelébe tenni. Sok famegmunkáló készíti el saját tolóbotját, de kereskedelmi forgalomban kapható tolóbotokat is megvásárolhat. Az asztali fűrészt tartsa lekapcsolva, kivéve ha fát vág. Sok baleset történik, amikor egy asztali fűrészt véletlenül bekapcsolnak. A fűrész használatakor mindig használjon védőszemüveget és hallásvédőt. Kerülje a kesztyű használatát, mert a kesztyű időnként beleakadhat a fába vagy a fűrészbe, és behúzhatja a kezét a fűrészlapba.