Hogyan válasszunk medencét a gyerekeknek?

A víz szeretetét nagyon fontos megtanítani a gyermekünknek már egész kicsi korban, ehhez pedig általában nincs is másra szükség, mint hogy céltudatosan az élete részévé tegyük a pancsolást már olyan korán, amennyire csak lehet.

Erre kiváló eszköz a babaúszás, amelytől ugyan lehet, hogy elsőre idegenkedünk, ám gyűrjük le a fenntartásokat, mert hamar megtapasztaljuk majd, hogy a kicsik imádnak lubickolni, hisz pár hónapos korban ez még ösztönösen megy nekik. Ha rendszeresen járunk, akkor pedig az otthoni fürdés is egy kellemes program lesz, sírástól és hisztitől mentesen, ami pedig még jobb, már igen gyorsan felmerül majd az igény egy saját medencére, amiért nyaranta nagyon is hálásak leszünk, hisz nem kell azon agyalnunk nap, mint nap, hogy mivel foglaljuk le az örökmozgó csemeténket. A fürdőzés ugyanis egy egész napos program, ráadásul jól le is szívja az energiát, így hát bátran kijelenthető, hogy mindenki csak nyer azzal, ha van saját medence, gyerek és szülő egyaránt.

Fontos azonban, hogy a megfelelő modellt válasszuk, hisz kicsik még nem tudnak úszni, így egy mélyebb – a felnőttek számára is élvezhető vízmennyiséggel bíró – darab az nem csak felesleges, de rendkívül balesetveszélyes is. Ugyanakkor nem érdemes átlendülni a ló túloldalára sem, mert ha végül úgy döntünk, hogy akkor elég egy picike pancsoló, akkor azzal azt kockáztatjuk, hogy a gyerek villámgyorsan ráun, hisz a fröcskölésen kívül nem nagyon tud mit kezdeni magával egy ekkora medencében. Ezért aztán egész nyugodtan ruházzunk be egy méretesebb darabra – azaz legalább két méter széles, és ugyanilyen hosszú alapterületűre -, a lényeg, hogy bőven elég, ha nyolc-tíz centiméter mély a benne lévő víz. Egy ekkora pancsoló már két éves kortól tökéletes, hisz ebben akár labdázni is lehet, az egyéb vízi játékokról nem is beszélve. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy bármekkora is a medence, a gyermeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad egyedül hagyni benne, még másodpercekre sem. Ha valamiért ott kell hagynunk, akár csak a legrövidebb időre, mindig vegyük ki, és vigyük magunkkal, mert a baj villámgyorsan megtörténhet.