Hol üljön az autóban a gyerek?

Akik a múlt században voltak gyerekek, azok számára ez a kérdés tulajdonképpen feleslegesnek is tűnhet, hisz akkoriban még nem nagyon foglalkoztak a közlekedésbiztonsággal, főleg nem a kisgyerekeket illetően.

Egyedül talán a biztonsági öv megléte – és persze használata – volt az, amit előírtak, és rendszeresen ellenőriztek is, légzsákról, ABS-ről, vagy ISOFIX-rendszerről még csak hírből sem hallottak. Sokan persze romantikus nosztalgiával gondolunk vissza ezekre az időkre, ám tény és való, hogy egyrészt jóval kevesebb autó volt az utakon, mint manapság, másfelől pedig az emberek figyelmesebbek voltak, és az akkori tempó sem hasonlítható össze a maival. Mindezek ellenére persze régen is történtek balesetek, és olyankor bizony csupán a vak szerencsén múlt, hogy ki milyen sérülésekkel úszta meg a karambolt.

Ma már egészen más a helyzet, és a hozzáállás is ehhez a kérdéshez, a hatóságok, és a törvényhozók ugyanis régóta azon vannak, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a súlyos sérüléssel járó balesetek kockázatát. Szigorú előírások vannak arra vonatkozóan is, hogy a gyermekeket hogyan szállíthatjuk az autóban, és bizony ezeket a szabályokat érdemes is betartani, mert életet menthetnek vész esetén. Az anyósülésen 150, a hátsó üléseken pedig 135 centiméteres magasságnál alacsonyabb gyerkőc csak gyermekbiztonsági rendszerben  – azaz ahogy a köznyelv hívja, gyerekülésben – utazhat. Amennyiben erre lehetőség van, mindenképpen használjunk ISOFIX-rendszerrel csatlakozó ülést, ez ugyanis az autó karosszériájához csatlakozik, ezáltal sokkal biztonságosabb, mint a biztonsági övvel bekötött példányok. Ügyeljünk arra is, hogy mindig a gyermek méretének megfelelő ülést használjuk, hisz csak az védi jól baleset esetén. Szintén fontos megjegyezni, hogy az anyósülésen, menetiránnyal szemben csak akkor szállítható a gyermek – természetesen gyermekülésben -, ha kikapcsoltuk a légzsákokat. Erre nagyon figyeljünk oda, mert a hirtelen felfúvódó védőeszköz súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Kisgyermekkel az autóban mindig vezessünk fokozottan óvatosan – és tartsunk be minden előírást a szállításukra vonatkozóan -, hisz hiába minden védőfelszerelés, az ő szervezetük sokkal sérülékenyebb, mint a felnőtteké.