Időskori alvászavarok: lehet tenni ellene?

Különböző kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a késő gyermekkor az alvás igazi aranykora egy ember életében. Kamaszkorban ugyanis már elkezdenek megjelenni a különböző alvászavarok és előfordulásuk a későbbiekben csak növekszik, olyannyira, hogy 10 felnőttből nagyjából 7 tapasztal valami olyan problémát, amely befolyásolja az alvása minőségét.

Bár mindkét nem érintett, számos olyan alvásprobléma létezik, amely csak a nőket sújtja. A megkérdezett hölgyek mintegy fele számolt be alvászavarokról a menstruációs időszak alatt és sokan tapasztalnak problémákat a menopauza alatt is, részben az éjszakai „hőhullámok” miatt. Tény azonban, hogy a jó alvási szokások segítenek ellensúlyozni azokat a biológiai tényezőket, amelyek megnehezítik az egészséges alvást, főképp a kor előrehaladtával.

Az álmatlanság és az alvászavarok az időseknél egy gyakori probléma, amelyet számos krónikus egészségügyi állapot (például az ízületi gyulladás, a pangásos szívelégtelenség, vagy a depresszió, illetve a reflux) okozhat. A légzőszervi rendellenességek, például az alvási apnoe, – amelyek többszöri felébredést okoznak az éjszaka folyamán -, szintén egyre gyakoribbá válnak, ahogy az ember egyre idősödik. Más problémák, mint amilyen például a nyugtalan láb szindróma, (amely alvás közbeni lábmozgást eredményez), vagy a periodikus végtagmozgások (amelyek a lábfejek vagy az egész láb rángatózását okozzák az éjszaka folyamán), megnehezíthetik az elalvást, vagy nagyon töredezett alváshoz vezethetnek. Sajnos az idősebb felnőttek alvásproblémái gyakran diagnosztizálatlanok és emiatt kezeletlenek maradnak, egyszerűen azért, mert sokan azt hiszik, hogy az alvásproblémák az idős kor normális velejárói, vagy, hogy semmit sem lehet tenni a jobb alvás érdekében. Szerencsére a háttérben meghúzódó orvosi rendellenességek kezelése drámaian javíthatja az alvást. Ne féljünk tehát orvoshoz fordulni alvászavar esetén, mert a kiváltó okok többsége jól kezelhető és így az éjszakák visszatérhetnek a rendes kerékvágásba.