Igazi olasz pizza vs. amerikai pizza: mi a különbség?

A pizza egy olasz étel, amely Nápolyból, Olaszországból származik. Az ételnek számos változata létezik. Két fő típusa van azonban: amerikai pizza és olasz pizza.

Az amerikai és az olasz pizza közötti különbség főként a tészta vastagságában és formájában van, az amerikai pizza vastagabb és téglalap alakú. Ezzel szemben az olasz pizzatészta nagyon vékony és kör alakú, megemelkedett kéreggel. A hagyományos olasz stílusú pizza csak egyfajta feltétet használ, míg az amerikai változat több fajtát is tartalmaz. Több sajt van benne, mint a tipikus olasz pizzában. Ráadásul az amerikai változat szárazabb és zsírosabb, míg az eredeti olasz pizza rágós. Az első különbség az olaszországi pizza és az amerikai pizza között a szósz elkészítésének módja. Az olasz pizzák szószát friss alapanyagokból és fokhagymából készítik. Ezzel szemben az amerikai pizzaszósz konzerv paradicsomból készül. Míg az amerikaiak sokféle feltétet kínálnak, a hagyományos olasz pizzákban nincs annyi húsféleség. A húst régebben vékony szeletekre vágták.

Az amerikai változatban lassan főtt paradicsomszószt, az olasz pizzákhoz pedig pürésített friss paradicsomot használnak. Ráadásul a szósz sűrűbb és több ízt tartalmaz, mint az amerikai változat. Az olaszok jobban odafigyelnek a tésztára. Sok időbe telik a 72 órás elkészítése. Ez segíti a liszt kelesztését. Óvatosabbak az alapanyagaik minőségére nézve is. Az olasz Napoli pizzakéreg egy bizonyos típusú lisztből készül, amely segít a vékony kéreg kialakításában. Az amerikai pizzákhoz azonban bármilyen lisztet használhat, mivel a kéreg többféle lehet. Ha pizzát rendel egy olasz étteremben, az valószínűleg sokféle sajttal lesz tele. Ha otthon rendeli meg, kísértést érezhet, hogy húsimádói különlegességet rendeljen. Az amerikai pizzériákban azonban nagyobb valószínűséggel kínálnak különféle feltéteket, beleértve a húsimádók pizzáját is.