Így fogyassz kevesebb cukrot!

Az elhízás sajnos korunk egyik legveszélyesebb népbetegsége lett, a világon több, mint másfél milliárd ember túlsúlyos, ez pedig nem csak az egyéneket terheli meg rendkívüli mértékben, de az egészségügynek is rengeteg plusz munkát jelent.

Az okok sokrétűek lehetnek, kezdve a genetikán át a túlzott kalóriabevitelen keresztül egészen a mozgásszegény életmódig bezárólag. Nem lenne fair dolog az egészet a cukorra kenni, noha szerepe vitathatatlan. A valódi gond azonban az, hogy az elhízáson túl a túlzott cukorfogyasztás további egészségügyi problémákat okozhat. Még egy teljesen egészséges étrendben is bőven megtalálható az a mennyiség, amire a szervezetünknek szüksége van (hisz a gyümölcsök, zöldségek is tartalmazzák), és tekintve hogy cukorból bőven elégséges, ha a napi kalóriabevitel huszadát fedezzük, bátran kijelenthető, hogy szinte minden hozzáadott cukor ártalmas a testünkre nézve. Csak az arányok kedvéért számoljunk egy pillanatra: ez az ajánlott mennyiség egy átlagos felnőtt számára nagyjából 30 grammot jelent. Egy liter – hagyományos – kólában nagyjából 110 gramm cukor van. Ebből az egy példából is látszik, hogy bizony észrevétlenül elfogyaszthatjuk az ajánlott adag öt, de akár tízszeresét is egy nap, az ilyen mértékű túlfogyasztás pedig többek közt cukorbetegséget is okozhat.

Hogy búcsút intsünk a cukornak, ahhoz tudatosnak kell lennünk, máshogy nem igazán lehetséges. Az első lépés, hogy elkezdjük nagyon alaposan átböngészni a megvásárolni kívánt élelmiszerek címkéit és matekozunk. Miben mennyi van, miből mennyit eszünk meg egy nap, mi az amit egyszerűen nem szabad beengedni a konyhánkba. Sokat segít, ha a jól bevált receptjeink (legfőképp sütemények esetében) helyett keresünk cukormentes alternatívákat. Szinte minden elkészíthető úgy is, hogy ne tartalmazzon cukrot, csupán utánajárás kérdése. A bolti, előre gyártott nassolnivalók közül is csak a cukormentes verziókat vásároljuk, de legjobb ha elfelejtjük a késztermékeket és magunk készítjük el, így lehetünk biztosak abban, hogy miből mennyit tartalmaz. Az édesítést pedig mindig bízzuk saját magunkra. Még egy kávézóban is kérjük a kávét feketén, így majd mi magunk ízesítjük. Ezekkel a lépésekkel szép lassan elérhetjük, hogy cukor fogyasztásunk a minimálisra csökkenjen, amivel nagyon jót teszünk szervezetünkkel hosszútávon.