Így szabadulj meg a hiteleidtől!

Sajnos túlságosan sokan kerülnek hitelcsapdába, amiből aztán nagyon nem egyszerű kikecmeregni. Mitől van ez, és hogy lehet megtörni az ördögi kört? Nos a dolog nem is olyan bonyolult és csak előrelátás, és kitartás szükségeltetik hozzá.

Noha a hitelezésnek a tengerentúlon van a legnagyobb hagyománya (az USA-ban a bankkártya szinte ismeretlen fogalom, ott mindenkinek hitelkártyája van), hazánkban is rengetegen vannak, akik fokozatosan úgy eladósítják magukat, hogy nem látják a hiteltörlesztés végét és főleg annak módját. Amikor pedig eljutunk arra a pontra, hogy a helyzet már tarthatatlanná válik, akkor drasztikus lépésekre van szükség. Szerencsére egy neves amerikai specialista kidolgozott erre egy használható megoldást, ami abszolút működőképes, ám elszántságot és elhivatottságot igényel.

A módszer alapvetően egyszerű: első lépésként számba kell venni minden hiteltartozást. Ténylegesen, az összest, kivétel nélkül. Azaz írjuk fel a különböző áruhiteleket, diákhitelt, hitelkártya tartozást, személyi kölcsönt, na és persze a lakáshitelt is. Rendszerezzük őket egy listába, aszerint, hogy melyik hitel mekkora tartozást jelent. A legkisebb hitelünk legyen az első és így tovább lefelé, a legnagyobb hitellel zárva a felsorolást. A célunk innentől egyértelmű: sorban visszafizetjük ezeket a hiteleket, kezdve a legkisebbel. Ez azért is fontos, mert így gyorsan lesz sikerélményünk, ami megakadályozza, hogy idő előtt feladjuk. Ettől a pillanattól kezdve pedig csak a cél lebegjen a szemünk előtt. Vágjunk vissza minden extra kiadást, méghozzá könyörtelen módon. Ha van megtakarításunk, bontsuk fel (és ne fizessük tovább). Ha nem létszükséglet az autó (márpedig a háztartások nagy részében nem az), akkor adjuk el.

Gyakorlatilag adjunk el mindent, ami pótolható és nem létfontosságú. Az így befolyt összegeket forgassuk be a soron következő hitel törlesztésébe. Majd ha egyenesbe jöttünk, akkor vásárolunk az eladott cuccaink helyett másikat (de akkor már nem hitelből). Ez most az a pillanat, amikor mindenből tőkét kell csinálni (a józanész határain belül persze). Amint az első pár kisebb hitelt kifizettük, felszabadul azok törlesztő részlete. Ezt az összeget is mindig fizessük be az épp aktuálisan következő hitelbe. Így lesz ez egy önmagát gerjesztő és gyorsító folyamat. Az összegektől függően persze lehet, hogy 2-3 évünk is rámegy, mire egyenesbe jövünk, ám egyszer elérjük a hitelmentességet. Onnantól pedig elkezdhetünk megtakarítani és megfogadni, hogy soha többé nem veszünk fel hitelt.