Így védd a gyereket a szúnyogcsípéstől!

A nyár rengeteg kalandot tartogat, ezért aztán a gyerekek számára az egyik legjobban várt időszak. Sajnos a felhőtlen játékot is beárnyékolhatják a szúnyogok, amelyek azonnal megjelennek az első enyhébb esték beköszöntével.

Az elmúlt években az inváziójuk egyre nagyobb méreteket ölt, ezáltal nem ritka, hogy szinte lehetetlen a szabadban tartózkodni, mert azonnal csípések garmadáját kell elszenvednünk. Természetesen léteznek olyan házi praktikák, amelyek segítségével elviselhetőbbé tudjuk tenni a helyzetet, hisz a különböző füstölők, illetve bőrön alkalmazható testpermetek ideig-óráig távol tartják a vérszívók nagy részét. Ám sajnos ezek a megoldások sem tökéletesek, így a legfőbb fegyver még mindig a szúnyoggyérítés, amelyet elsősorban földi járművekből végeznek. Ha azonban nem jól időzítik, akkor tényleg csak az állomány gyérítését lehet ilyen módon elérni, és pár nap elteltével olyan érzésünk lesz, mintha mi sem történt volna.

Felnőttként azonban meg lehet birkózni a szúnyogok jelentette kényelmetlenséggel. A gyerekek esetében – főleg a három év alattiaknál – már más a helyzet. Sok esetben az ő immunválaszuk amúgy is jelentős egy-egy csípésre, és hatalmas viszkető duzzanattal jár, ami csak nagyon lassan múlik el, ráadásul a kicsik sokkal hajlamosabbak arra, hogy sebesre vakarják a viszkető területet, ezzel még inkább lassítva a gyógyulás folyamatát. Ráadásul az ő esetükben a védekezés sem egyszerű, hisz nem szívesen kenjük be a gyerekek bőrét különböző méreganyagokat tartalmazó riasztószerrel – sőt, a legtöbbet tilos is használni két éves kor alatt -. Szerencsére ma már kaphatóak citromolajjal átitatott karkötők – illetve ilyen természetes anyagokat tartalmazó kenőcsök is -, amelyek meglepően hatékony tartják távol a vérszívókat. Ezt kombinálva egy – megfelelő méretű és minőségű – elektromos rovarcsapdával elég jó eredményeket érhetünk el a védekezésben, ám sajnos még így is számolnunk kell azzal, hogy egy-egy csípést elszenvednek a kisebbek is. Ha ez megtörténik, akkor késlekedés nélkül kezeljük azt megfelelő viszketést gátló kenőccsel, így elkerülhetjük, hogy a gyermek a vakarással megsebesítse magát.