Így védd meg az autód a korróziótól!

Használt autó vásárlásakor sokan meghökkennek, hogy már a hat-hét éves autókon is erőteljesen megjelennek a korrodálás nyomai. Az apró rozsdafoltok azonban nem csak esztétikailag roppant zavaróak, de nem szabad félvállról venni a hosszú távú hatásaikat sem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag hibátlan kasztnival rendelkező gépjárművet szabad megvenni, hisz vajmi kevés az esély arra, hogy ilyen idős kocsik esetében egyáltalán találunk ilyet. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékű a hiba, ugyanis kiterjedt esetben igen költséges a javítás, ha pedig nem foglalkozunk vele, akkor pár év alatt olyan szinten elterjedhet a rozsda, ami már akár balesetveszélyessé is teheti az autót. A legegyszerűbb – és legolcsóbb – védekezés a korrózió ellen a megelőzés. Amennyiben találunk egy olyan példányt, amit még nem kezdett ki az idő vasfoga – illetve természetesen ugyanez igaz akkor is, ha új autót veszünk -, akkor létfontosságú, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez az állapot minél tovább fennmaradjon.

Hogy megóvjuk a gépjárművet, ahhoz jó, ha tudjuk, hogy mik a legnagyobb veszélyforrások. Léteznek olyan modellek, amelyek a nem megfelelő alvázvédelem, illetve a gyenge minőségű festék – és lakk – miatt veszélyeztetettebbek. Ha ilyen kerül a birtokunkba, akkor mindenképpen érdemes egy utólagos alvázvédelmet csináltatni, illetve alaposan átnézetni a karosszériát, hogy hol vannak rajta olyan sérülések, amik már festékréteg alattiak, és azokat minél előbb ki kell javíttatni. Ám ezek után is fontos, hogy rendszeresen odafigyeljünk a megelőző védelemre. A legnagyobb problémát a tél – azaz pontosabban az utakra szórt só – jelenti, ezért aztán ilyenkor alaposan és gyakran mossuk le az autót, különös hangsúlyt fektetve az alvázra. Érdemes a tavasz beálltával egy teljes körű tisztítást is megejteni, hogy a legapróbb résekben se maradjon olyan anyag, ami megkezdheti a felületet. Ezen felül pedig pár havonta vizsgáljuk át a karosszériát, és ha sérülést találunk, akkor javítsuk, vagy javíttassuk ki, mielőtt még a rozsda megjelenne rajta.