Így védekezz a kullancsok ellen

Amilyen apró, olyan veszélyes, ráadásul kis méretéből fakadóan szinte észrevehetetlen a kullancs, ha a testünkre kerül és általában csak akkor fedezzük fel, amikor már rég megcsípett minket.

Ráadásul a csípése fájdalommal sem jár, ellenben számtalan betegséget terjeszthet, köztük olyan komoly szövődményekkel járókat is, mint amilyen az agyhártyagyulladás, vagy a Lyme-kór. A kullancsok elleni védekezés azért is érdemel fokozott figyelmet, mert a klímaváltozásnak – illetve a folyamatos melegedésnek – hála, már nem csak évszakos probléma a paraziták megjelenése, hanem szinte egész évben tartani kell a csípésétől. A legegyszerűbb védekezési módszer az elővigyázatosság. Ugyan létezik már védőoltás agyhártyagyulladás ellen, azonban egyrészt meglehetősen költséges, másrészt pedig nem véd minden típusa ellen. Ennek ellenére alaposan megfontolandó, ha sok időt töltünk a természetben és jó, ha tudjuk, hogy kisgyermekek számára is elérhető. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérjük ki a háziorvosunk véleményét, aki megfelelően tájékoztat minket az oltás szükségességéről.

Emellett azonban bizonyos óvintézkedésekkel hatékonyan elkerülhetjük a kullancscsípést. Használjunk kimondottan erre a célra készült riasztószereket – ezeket jellemzően spray formájában lehet beszerezni -. Minden esetben alaposan fújjuk be magunkat, és a gyermekeket is – ne bízzuk rájuk a feladatot, mert szinte biztos, hogy kihagynak magukon több fontos területet -. A kémiai védelem mellett hordjunk széles, karimával rendelkező fejfedőt. A kullancsok ugyanis általában fentről – a fákról – támadnak, viszont meglehetősen ügyetlenek. Egy széles kalapról szinte biztos, hogy képtelenek lemászni. Ha mégis megtörténik a baj, ne essünk kétségbe. Tartsunk otthon kullancs eltávolító eszközt, és amint felfedezzük az állatot, azonnal távolítsuk el – soha ne kenegessük, mert attól csak fuldokolni kezd az állat és megfertőzhet minket -. Eltávolítás után figyeljük a csípés helyét, és ha bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.