Jelentősen megdrágultak a síbérletek

A sípályák az utóbbi időben százmilliós fejlesztésekkel ruháztak be a sí turizmusba – aminek szeretnék valahogy visszakapni az árát. Ez az egyik oka annak, hogy válság során is prosperáló sí turizmusban majdnem mindenhol növekedtek a síbérletek árai – jellemzően tíz százalékkal.

[wp_ad_camp_1]

A magyarokat viszont a szokásosnál kicsit jobban megviselte a válság: az utazási irodák vagy stagnálásról, vagy néminemű visszaesésről számolnak be és itthon sincs annyival több síelő – vagy egyéb téli sportot űző – ahányan elmaradtak külföldről. Aki ki is megy, az is visszafogja a kiadásait: jellemzően fejenként 10-50 ezer forinttal költöttek kevesebbet téli sportokra tavaly, mint egy évvel korábban- és a trend várhatóan folytatódni fog.

Spórolás a biztonságon

A síbérletek árának növekedésével együtt ez azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb összeget szánnak a téli sportok szerelmesei idén a hobbijukra, mint két évvel korábban. Ezt jellemzően két módon képesek elérni: egyrészt önszervező utazást választanak, amely bár jóval több idő és energia befektetéssel jár, de jelentős spórolási potenciát hordoz magában. A másik módszer, hogy nem kötnek síbiztosítást: egy felmérés szerint kis túlzással a téli sportot űzők fele utazott ki így. Sokan rá is fáztak, ugyanis mintegy tízezer magyar síelőt és hódeszkázót ért baleset, amelynek költségei a pár ezer forintostól a többmilliósig terjedtek – amelyeket mind meg lehetett volna spórolni egy néhány ezer forintos síbiztosítással.

Mitől véd meg minket az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás fontosságát igen sokan reklámozzák- főleg biztosítók – és nem ok nélkül. Persze van, aki egyszerűen a termékeit kívánja értékesíteni, de valójában roppant hasznos dologról van szó, ugyanis baj esetén nem csak egészségünk, hanem a teljes család anyagi helyzete összeomolhat a baleseti térítési költségeitől. Jól tudja ezt a magyar lakosság is: a hosszú távra utazók több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást, és ennek nagy része prémium csomag. De mindig vannak sajnos olyanok, akik rosszul mérik fel a veszélyt.