Kardinális tényező a teherbírás mértéke egy zsaluanyag esetében

Mint gyakorlatilag minden egyes rendszer esetében, úgy egy ingatlannál, épületnél is helytálló az a megállapítás, hogy a szerkezet csak akkor lehet tartós és időtálló, ha az tökéletes alapot kapott. Ehhez a legtöbb esetben betonelemek kialakítására van szükség.

Utóbbi kapcsán pedig a megfelelő zsaluanyag kiválasztása döntő szereppel bíró lépés. Tudniillik a formák kialakításánál mindig törekedni kell a precizitásra, lévén bizonyos területeken már akár 1 centiméternyi eltérés is komoly problémákhoz vezethet. Gondoljunk csak a különféle elemek illeszkedési hézagjaira, vagy épp az azok egymásnak feszüléséből bekövetkező erőhatásokra. Ám a projekthez leginkább passzoló zsaluanyag felkutatása olykor nem is olyan egyszerű feladat. Ugyanis az ár és az elérhetőség csupán kettő a számtalan kritérium közül, amelyeket feltétlenül vizsgálnunk kell, mielőtt még döntenénk. Fontos kérdés az is, rendelkezünk-e bármilyen tapasztalattal a betonozás területén. Amennyiben ez az első alkalom, hogy ilyen munkát végzünk, úgy a zsaluanyag beszerzését jobb, ha rutinos specialistákra bízzuk.

Természetesen határozhatunk úgy is, hogy mi magunk vesszük kézbe az irányítást. Ekkor elsőként azt kell vizsgálnunk, pontosan milyen célra is lesz majd alkalmazva a zsaluanyag. Eltérően szükséges ugyanis terveznünk, ha családi ház alapozása a cél, vagy ha épp térburkolatok, lépcsők kialakítását szeretnénk elvégezni. Nem mindegy ugyanis a strukturális szilárdság, az időjárással szembeni ellenállóképesség, de a formázhatóság, alakíthatóság is döntő befolyással bíró tulajdonság. Kardinális jelentőséggel bír maga a zsaluanyag is. A kínálatban ma a műanyag, a fa, illetve az acél a legelterjedtebb és ezek közül mindegyik rendelkezik előnyökkel és hátulütőkkel egyaránt. Körültekintően mérlegeljük tehát a szempontokat, mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik megoldás mellett.