Kerüljük a gyenge minőségű tápokat, veszélyes lehet a kutyának!

Állattartóként mindig megpróbálunk – a költségvetésünkhöz igazodva – a kutyának leginkább megfelelő tápot választani. Sokan legszívesebben a legjobbak közül is legjobbal etetné a kutyáját, de valljuk be őszintén, a prémium állateledel drága, és néha kompromisszumokat kell kötni.

Semmi baj nincs azzal, ha gazdaságosabb tápot választunk, de veszélyes stratégia lehet, ha csak az ár alapján vásárolunk. A túlságosan olcsó állateledelek ugyanis nemcsak általában rossz minőségű összetevőkből készülnek, hanem az azokat gyártó cégek is nagyobb valószínűséggel a saját eredményük, és kedvencek egészsége alapján hozzák meg döntéseiket. Ez pedig szinte mindig a minőség rovására megy, ami jobb esetben csak bizonyos tápanyagok hiányát jelentheti, rosszabb esetben azonban akár mérgezéshez is vezethet. Az aflatoxin-mérgezés ugyanis komoly aggodalomra ad okot a kedvtelésből tartott állatok eledelében, különösen az olyan – olcsó -, növényi eredetű összetevőket (mint amilyen a kukorica, a rizs és a búza), nagy mennyiségben tartalmazó eledelekben.

Az aflatoxinokat az Aspergillus családba tartozó penészgombák termelik, amelyek jellemzően gabonaféléken fordulnak elő, és igen ellenállóak, olyannyira, hogy sok esetben még a hőkezelés sem elegendő az elpusztítására. Mivel tudunk akkor megbizonyosodni, hogy kedvencünk biztos megfelelő ételt kap nap, mint nap? Nos ha őszinték akarunk lenni, akkor két út áll előttünk. Az egyik, hogy áttérünk a BARF, azaz a nyers etetésre, és így az alapanyagokat mi magunk válogatjuk össze kutyánk számára. A másik lehetőség, hogy neves gyártótól vásárolunk, akik a legszigorúbb előírásokat is – főként azokat, amelyeket saját maguk számára írtak elő – betartják. Ezek jellemzően azok a kézművesnek is tekinthető állateledel gyártók, akik csak ellenőrzött forrásból származó összetevőkkel foglalkoznak és az ipari mértékű gyártás helyett a minőségre fektetik a hangsúlyt. Ezek a tápok persze nem olcsók, de kellő utánajárással találhatunk közepes árcímkével rendelkező típust, amely a költségvetésünket sem borítja fel, ám mellette azon sem kell aggodalmaskodni, hogy kedvencünknek esetleg valami baja lesz az eledeltől.