Kínai bazsarózsa (Paeonia lactiflora) termesztése

Azokon a területeken, ahol a tél elég hideg ahhoz, hogy növényi nyugalmat okozzon, egyetlen kert sem teljes bazsarózsa nélkül. A legnépszerűbb bazsarózsa a közönséges kerti bazsarózsa, más néven kínai bazsarózsa. Évszázadok óta termesztik, és több ezer fajta és hibrid létezik. A bazsarózsa különlegessége, hogy szára gyakran elsődleges virágbimbóval rendelkezik, amely először virágzik, majd kisebb oldalrügyek tartoznak hozzá, így hosszabb ideig élvezheti látványos virágait.

Akár három évbe is telhet, amíg a pünkösdi rózsa megalapozódik és virágzik, de a türelemért jutalmat kap egy hosszan tartó évelő virággal. A bazsarózsa rendkívül hosszú életű – több mint 100 éves lehet. A pünkösdi rózsa ültetésekor a nagy távolság és a jó levegőkeringés elengedhetetlen, mert a túlzsúfoltság elősegíti a betegségek terjedését. A kínai bazsarózsát ugyanúgy ültetik, mint a többi bazsarózsát. A bazsarózsa virágfejek nagyok és nehezek, ezért hajlamosak felborulni, különösen eső után. Ha nem szeretne különleges bazsarózsagyűrűt vásárolni, fa vagy könnyűfém karókat és zsinegeket használhat saját támogatásához. Az egyetlen egyéb rendszeres karbantartási feladat a lombozat eltávolítása és az alapos őszi tisztítás. A tenyészidőszak folyamán a tisztább megjelenés és a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében távolítsa el a beteg leveleket.

A legjobb virágzás érdekében a kerti bazsarózsának teljes napsütésre van szüksége, legalább hat órás napfénnyel. Az egyetlen kivétel a melegebb éghajlat, ahol részleges árnyékba ültetheti őket, hogy megvédje őket a déli melegtől. A bazsarózsa sokféle talajban nőhet, amíg a talaj termékeny és jól lecsapolt. Kerülje a nedves helyeket, ahol vízmedencék vannak. Ha a talaj homokos vagy magas agyagtartalmú, adjon hozzá szerves anyagot, de ne trágyát, mert ez a botritisz növénybetegségét okozhatja. Ha módosításokat ad a talajhoz, ügyeljen arra, hogy alaposan keverje össze őket.