Kolibri viselkedés és agresszió

Még a kis madaraknak is lehetnek rossz indulatai, mint azt mindenki tudja, aki látott már kolibrit. Ezeknek az apró madaraknak gyakran durva hozzáállása lehet, és a kolibri agressziót pedig szórakoztató lehet nézni. Ez a kolibri viselkedés azonban problémát jelenthet az etetőhelyeken élő többi madár számára, amikor az egyik agresszív madár sokakat elűzhet az etetési területről.

[wp_ad_camp_1]

Sok madár agressziót mutat, amikor úgy érzi, hogy nem kívánt betolakodók megsértik tenyészterületüket vagy etetési területüket. Az észak-amerikai kolibri közül a tomboló kolibri az egyik legrosszabb indulattal bír, de minden kolibri faj különböző mértékben képes haragot és agressziót mutatni. Az agresszív viselkedés általában a tavasz végén vagy a nyár elején a legerősebb, amikor a madarak területet követelnek és fészket védenek. A legdühösebb kolibri azonban még az ősz folyamán is agresszív lehet, mivel védik az elsődleges táplálkozási területeket, hogy felkészüljenek a migrációra. A hím kolibrik gyakran agresszívabbak az etetőknél, míg a nőstények több agressziót mutatnak a fészkeik közelében, de mindkét nemnél ez a dühös madár viselkedés csodálatos lehet.

A kolibri kicsi lehet, de hatalmas fegyverek és fenyegetések állnak a rendelkezésükre, hogy elriasszák a nemkívánatos látogatókat. Ha egy kolibri fenyegetettnek érzi magát, az agressziót többféleképpen jelenítheti meg, többek között hangokkal: hangos, gyors ütemű csicsergés, zümmögés vagy cincogás az egyik módja annak, hogy felhívják a betolakodók figyelmét, és közöljék velük, hogy egy terület már bizony foglalt. Amikor egy kolibri lakója észleli a betolakodót, növelheti dalainak hangerejét vagy felgyorsíthatja ütemét, és felhívást intéz a terület elfoglalásának hirdetésére és megerősítésére.