Komoly balesetek előzhetők meg a védőprofil használatával

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, ám hazánkban az építőipar számít a legveszélyesebb ágazatnak, már ami a komoly kimenetelű munkahelyi balesetek százalékos arányát illeti. Közelebbről megvizsgálva a kérdést persze teljességgel érthető a statisztika, lévén egy építési területen rengeteg veszélyes ponttal találkozhatunk. Különösen nagy rizikót jelentenek a kiálló rudak és a még eldolgozatlan betonacélvégek.

Szerencsére egy jó minőségű védőprofil alkalmazásával az esetek többségében sikeresen megelőzhető a komolyabb tragédia. Ezek az alapvetően egyszerű architektúrával rendelkező munkavédelmi eszközök kettős célt hivatottak ellátni. Egyfelől jelzéséként szolgálnak a területen tartózkodók számára, hogy bizonyos pontok környékén fokozott körültekintéssel kell eljárniuk. Emellett azonban a védőprofil aktívan is részt vesz a testi épség megóvásában. Egy nívósabb darab acélbetéttel is rendelkezik, az ütés- és időjárásálló műanyag borítás pedig hatékonyan tompítja a ráeséskor bekövetkező nyomást.

Működési mechanizmusából is jól látszik, miszerint elengedhetetlen, hogy kizárólag a legjobb minőségű védőprofil beszerzése történjen. Ez több szempontból is kardinális kérdés. Egyrészt csak így garantálható, hogy az eszköz teljes mértékben ellátja majd a feladatát. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, miszerint egy nívós darab roppant időtálló és strapabíró is egyben. Mivel a le- és felhelyezés csupán egy mozdulattal megoldható, így ezeknél a modelleknél bátran számolhatunk a többszöri felhasználhatósággal. Ennek köszönhetően egy ilyen védőprofil hosszú távon sokkal költséghatékonyabb, mint egy olcsóbb, ám kevésbé tartós darab. A beszerzés során mindig fektessünk kiemelt figyelmet a szükséges tanúsítványok meglétére, hiszen ez garantálja az adott védőprofil minőségét és megbízhatóságát.