Laptopot játékra? Simán!

Ma már a legtöbb háztartás elképzelhetetlen számítógép nélkül, ám hogy pontosan milyen masinát érdemes választani, az nagyban függ a felhasználás módjától.

Bő 10 évvel ezelőtt még ha az aktuálisan megjelenő játékokkal is szerettünk volna játszani, akkor nem volt nehéz a döntés, szinte biztos, hogy valamilyen asztali számítógép mellett kellett letenni a voksunkat. Ekkoriban ugyanis a notebookok még tényleg csak azt a célt szolgálták, hogy a legfontosabb munkaügyeinket el tudjuk rajtuk végezni. Emailek megírása, Skype hívások, szövegszerkesztés, táblázatkezelés: ezekre mind tökéletes volt egy laptop. Emellett pedig mobil volt, ami hatalmas előny egy asztali géppel szemben, hisz akár utazás közben is dolgozhattunk, de még a tárgyalásokra (egyetemi diákok pedig tanórára) is magunkkal vihettük. Játékra azonban nem voltak alkalmasak ezek a masinák. Általában jóval kevesebb memória modullal és valamilyen intergrált grafikai processzorral szerelték őket, aminek hála csak nagyon kezdetleges, több éves játékokat lehetett rajtuk futtatni. Tény, hogy akkoriban is léteztek kimondottan gamer laptopok, ám azok ára egy autóéval vetekedett.

Mára azonban ez a helyzet megváltozott. Az utóbbi években nagy szeletet hasítottak a laptopok tortájából a kimondottan játékra specializált gépek, olyannyira, hogy a túlságosan bő választék szinte már megnehezíti a döntést. Ezek a gépek az asztali társaikhoz hasonlóan dedikált videokártyával rendelkeznek, amelyek bár a fogyasztás és a hő leadás miatt némiképp visszafogottabb teljesítményre képesek, már egy középkategóriás megoldás is simán megbirkózik az aktuálisan megjelenő játékokkal. Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, mindenképpen olvassunk teszteket, döntsük el, hogy a 15, vagy 17 hüvelykes méret a megfelelőbb-e számunkra, és mindenképpen olyan laptopot válasszunk, aminél a vékonyság és a dizájn nem megy a hűtés rovására.