Levendula: illat, szépség, gyógynövény

Közismert és közkedvelt növényünk a levendula. Jellegzetes lila színe és összetéveszthetetlen illata mellett sokoldalú felhasználási módja miatt is kedveljük. Fűszer-, gyógy- és dísznövényként is használjuk, azonban az ókorban a szépségápolásban is komoly szerepet tudhatott magáénak. Bár eredetileg a levendula a mediterrán tájakon volt őshonos, hazánkban télálló növényként évről évre csodálhatjuk virágzását a kertünkben.

Ez a lila csoda megfelelő gondozást követően évről évre megújul, és kellő gondossággal kezelve, akár csodás sövényt is nevelhetünk belőle. A levendula felhasználása számos területet magában foglal. Gyógyító hatásai között megemlítik antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő hatását, emellett meghűlés, megfázás során inhalálhatunk is. Fontos kiemelni azonban, hogy ez a használat asztmásoknak nem ajánlott! A levendulából készült illóolajok segítik a relaxációt, fürdővízbe téve jótékonyan hatnak a bőrre. A levendula gyógyító hatásai között fájdalomcsillapító hatást is említenek: izomfájdalmakat, reumás fájdalmakat képes csökkenteni. A nyári szezonban a napégés kellemetlen hatásai is csökkenthetők levendulás krém használatával. A levendula virág szárított formában otthonunk dísze is lehet.

Ez az örökzöld félcserje csodás virágzatával kertünkbe csábítja a lepkéket, méheket. A jellegzetes lila színű virágzat mellett megcsodálhatjuk halványkék, fehér, vagy akár rózsaszín változatban is. Illatos, aromás levendula mézet, szörpöt, teát is készíthetünk belőle. Mivel virága ehető, bátran díszíthetjük vele ételeinket. Gyümölcssalátákhoz és sülthúsokhoz is ajánlják a használatát. A felhasználási módok között megtalálhatjuk a levendula fagyit, de készítenek belőle akár bort, vagy pálinkát is. Ez az igazán sokoldalú növény még fesztivállal is rendelkezik. Az ország leghíresebb levendulaültetvényének helyszínén, Tihanyban kerül megrendezésre évről évre a Levendula Fesztivál.