Matematikai modellezés a sipolyok megelőzésére

Sokkal jobb befektetni olyan intézkedésekbe, amelyek megkönnyítik a nők számára a terhesség alatti orvoslátogatást, mint a születési sérülések kijavítására irányuló intézkedésekbe.

[wp_ad_camp_1]

A sipoly a hüvely és a húgyhólyag, illetve a hüvely és a végbél közötti kapcsolat. Előfordulhat nőknél hosszan tartó szülés közben vagy erőszakos nemi erőszak következtében. A kapcsolat inkontinenciát okoz, amelyben a páciens nem tudja ellenőrizni sem a vizeletet, sem a székletet, ami további orvosi problémákhoz, valamint súlyos testi, lelki és szociális problémákhoz vezet. Ugandában az egészségügyi ellátórendszer fejlett, különösen a nagyvárosi területeken, de ennek ellenére a sipolyk előfordulása a szülés során Afrikában az egyik legmagasabb. Számítások szerint a fogamzóképes,15-49 éves nők 1,63 és 2,25 százaléka érintett.

„Megpróbáltunk matematikai modellt felépíteni, amely megmutatja, hogyan lehet megelőzni a nőknél a (szülészeti) sipolyokat a szülés során. Ez rendkívül fontos egy olyan országban, mint Uganda” – mondja Martin Singull. A tanulmány a 2016. évi ugandai demográfiai egészségügyi felmérés adatait elemezte. Ez a felmérés 18.506, 15–49 év közötti és ugandai nőtől gyűjtött információkat. Néhány speciális klinikát, úgynevezett „sipolytáborokat” hoztak létre az elmúlt években, hogy műtétet végezzenek az érintett nők számára. Ezek közül kettő adatait, az ország különböző részein, szintén bevonták a vizsgálatba. A kutatás megállapította, hogy a vártnál lényegesebben kevesebb nő lett megműtve a klinikákon. „Eredményeink azt mutatják, hogy Ugandában óriási a lemaradás a nőknél, akiket sipoly miatt kell kezelni.  A matematikai modellek azt mutatják, hogy a sipolyban szenvedő nők száma a leggyorsabban akkor csökken, ha a forrásokat megelőző anyasági ellátásra fordítják, és ez lehetővé teszi a nők kórházi szülését.