Megéri-e nyaralót vásárolni?

A legtöbb embernek jól megfogható, határozott céljai vannak élete során. Az első hatalmas mérföldkő általában a saját otthon megteremtése. Van, akiknek ez elsőre sikerül és rögtön abba az álomházba – vagy lakásba – költöznek, amire mindig is vágytak, de a többség szép lassan, lépésről lépésre haladva éri el ezt.

Emellett a másik ilyen sokáig dédelgetett álom az valamilyen autó. Van, akinél egy hatalmas SUV, míg mások inkább valami sportosabb iránt sóvárognak, hogy aztán idővel egyszer végre beleüljenek a rég áhított négykerekűbe. Amikor ezek megvannak és a család anyagi biztonsága is rendben van, akkor szokott felmerülni a nyaraló ötlete – akár belföldön, mondjuk a Balatonnál, extrémebb esetben pedig akár valamelyik tengerparton -. Ám míg a családi otthon nem kérdéses megtérüléssel rendelkező befektetés – ahogy az új autó sem sajnos -, úgy a nyaraló, az mindig egy kényesebb kérdés a pénzügyileg tudatos emberek számára. Jó befektetés? Vagy szinte biztosan veszteséges? Érdemesebb lenne inkább bérelni?

Megannyi kérdés felmerül a vásárlás előtt, válaszok viszont nem is olyan bonyolultak, mint amilyennek elsőre hinnénk. Amennyiben szokásos módon használjuk a nyaralót, akkor tekintsünk rá úgy, mint egy bármilyen lakásra. A kérdés tehát az, hogy megéri-e azért venni egy lakást, hogy ott egy évben csak 4-6-8 hetet töltsünk el. A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Más a helyzet, ha abban az időszakban, amikor mi nem tartózkodunk a nyaralóban, akkor kiadjuk azt, hisz így hasznot – is – termel. Hogy pontosan mennyit, azt érdemes egy kicsit előre kalkulálni, ez nyilván nagyban függ attól, hogy milyen állapotú és hol helyezkedik el. A megtérülésnél viszont mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a nyaraló ára benne áll az épületben, ha azt a pénzt az ingatlan helyett befektettük volna, akkor annak az összegnek a hozamát hasonlítsuk – kamatos kamatként – a kiadással befolyó összeghez. Jól látszik, hogy szinte minden helyzet más és más, ám a legtöbb esetben – egy nyaralóval számolva – anyagilag nem éri meg, azaz létezik jobb befektetés, ám ennek nem mindig kell döntő szempontnak lennie. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy szeretnénk-e minden évben ugyanott üdülni, vagy inkább érdemes lenne mindig máshová menni és inkább a befektetéseinkből származó nyereségből fizetni a vakációinkat.