Mentse meg a paradicsomnövényeket ezektől a gyakori betegségektől

A friss paradicsom termesztése a zöldségkertész egyik igazi öröme; a paradicsom azonban mindenféle betegségben szenvedhet. Az okok gyakran az időjárási viszonyokhoz kapcsolódnak, amelyeket természetesen nem lehet ellenőrizni. Ha tudja, hogy a területe hajlamos egy bizonyos betegségre, akkor keressen olyan fajtákat, amelyek rezisztensként vannak felsorolva.

[wp_ad_camp_1]

A korai fertőzés hatással lehet a paradicsom lombjára, szárára és gyümölcsére. Tünetek: Az idősebb leveleken először koncentrikus gyűrűkkel rendelkező sötét foltok alakulnak ki, amelyek érintik a fertőzött talajt. A környező levélfelület megsárgulhat. Az érintett levelek idő előtt elpusztulhatnak, így a gyümölcsök napsütésnek vannak kitéve. Megfertőzi a szárakat és a gyümölcsöket is, fekete foltok jelenhetnek meg a gyümölcsön. Kezelés: A korai gomba a növényi maradványokban áttelel, és talajon keresztül terjed. Bejöhet az átültetésen keresztül is, és megmarad a fertőzött növények magjaiban. Távolítsa el az érintett növényeket, és alaposan tisztítsa meg az őszi kerti törmeléket. Az érintett növényeket ne komposztálja. A nedves időjárás és a stresszes növények növelik a támadás valószínűségét. A réz és/vagy kénpermetezés megakadályozhatja a gomba további fejlődését.

Stemphylium szürke levélfolt: A szürke levélfolt főként a paradicsom leveleit érinti, kezdve a legrégebbi levelekkel, bár megfertőzheti a növény szárát is.  Nem fertőzi meg a gyümölcsöket, bár a betegség magvakban is jelen lehet a fertőzött növényben. Tünetek: Kis, sötét foltok, amelyek a levelek felső és alsó felületén egyaránt láthatók. A barna foltokat sárga glória veszi körül. A foltok megnagyobbodnak és szürkésbarnává válnak. Végül a foltok középpontja megreped és kidől. A környező levélfelületek sárgulnak, a levelek kiszáradnak és lehullanak. A gyümölcstermelés gátolt.