Mi a farsang?

A februári hónapot mindig is a télzáró hónapnak tekintették, ezért ez az időszak a vigasságról és a jókedvről szólt, már évszázadokkal ezelőtt is. A farsang a tél végét jelöli, és azt jelzi, hogy az elkövetkező időszakban minden új életre fog kelni. A farsangi hagyományok kialakulása óta a februári hónap a nevetésről és a színekről szól.

[wp_ad_camp_1]

A farsangi időszak vízkeresztkor, azaz január 6-án kezdődik, és egészen hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda mindig más dátumra esik, attól függően, hogy húsvét milyen dátumra van kitűzve. A farsangi hetekben elfelejtjük a téli fáradalmakat, azért is, mert hamvazószerda után következik a keresztény életben a nagyböjti időszak. A farsang lényege, központja a karnevál, azaz a farsang farka. Ez az ünnepély farsangvasárnaptól húshagyó keddig tart, és ez alatt a három nap alatt elbúcsúztatják a telet. Ebben az időszakban rendezik meg a riói karnevált, velencei karnevált, stb., valamint Magyarországon a mohácsi busójárást. A farsangot a párválasztás, házasság időszakának is tekintik, mivel ebben a hónapban van a Valentin nap is. A farsangi bálokat mindig a fiúk szervezték, és a lányok feladata az volt, hogy bokrétát adjon a kiszemelt legénynek. A bálok, táncmulatságok során számos szerelmes fiatal jegyezte el egymást.

Magyarországon a nemesi udvarokban bálokat rendeztek, azonban a polgárság is farsanghoz illő rendezvényeket szervezet meg. A farsangi időszak arról szólt leginkább, hogy a szabályokat meg lehet szegni, vagy éppen ki lehet gúnyolni. A farsangi időszakban rengeteg játékot és vetélkedőt rendeztek meg, ma napig ismert a maszkok, jelmezek segítségével előadott szerepjátékok. A farsangi hagyományok kialakulásakor az elkészített jelmezek ijesztőek voltak, mivel arra a célra szolgáltak, elűzzék a hideget és a halált.