Mi a szociális fóbia?

A környezeti hatások, úgy mint a táplálékban található adalékanyagok, az előregyártott termékek, vegyszerezett étel, a levegő szennyezettsége, szmog, gyárak, járművek által kibocsátott káros anyagok, a víz, illetve az egész föld szennyezettsége, valamint a rohanó világgal járó stressz, sajnos mind negatív hatással bír az ember testére és lelkére.

[wp_ad_camp_1]

Az emberek nagy része pedig nem empatikus(együtt érző), inkább távolságtartóak mint közvetlenek, másokra de még magukra sem figyelnek oda a nagy pénzhajhászásban. A média, a világgazdaság megpróbál mindent a saját javára fordítani, emberi életeket nem kímélve. Az emberek folyamatosan kapják az agymosásokat, manipulációkat a nagyvilágból, a pénz, hatalom érdekében pedig mindent felforgatnak, és bizony ha nem vagyunk eléggé résen csapdába kerülünk. Jó ezekre a dolgokra odafigyelni. Tehát nem csoda, hogy az ember tönkre megy pszichofizikailag ekkora nyomás alatt.

A szociális szorongás, szociális fóbia

A szociális szorongás ma már a harmadik helyen áll a pszichiátriai betegségek ranglistáján. Tehát gyakoribb mint gondolnánk. Nyugaton már előszeretettel, nyíltan foglalkoznak a problémával, videók, kampányok, dokumentum filmek készítésével, terjesztésével. Vannak olyan országok ahol sajnos még alig-alig hozzák ezt köztudatra. A szorongás és a félelem egy felfogott fenyegetésre adott normális válasz. A kettő közötti különbség abban nyilvánul meg, hogy például a félelem alapja egy-egy jól körül határolt konkrét fenyegetés, pl.: jeges úton való megfarolás, a szorongást viszont valamilyen rosszul felfogott fenyegetés váltja ki. Mind a szorongás és mind a félelem iszonyú kellemetlen lelki tünetekkel jár, úgy mint gyámoltalanság érzése, balsejtelem, aggodalom, ismétlődő rossz gondolatok. Ezek mind megjelennek fizikai szinten az egyszerű izomfeszültségtől a súlyos szívdobogásig, pánikrohamokig. A szociális fóbia jellemzője az a félelem, hogy társaságban zavarba jövünk vagy lealacsonyíthatjuk magunkat. Ennek a félelemnek eredményeképpen kerüljük az olyan helyzeteket is, amelyekben „produkálnunk” kellene magunkat és ki volnánk téve mások fürkésző tekintetének. Bizonyos értelemben a szociális fóbia a teljesítményszorongás egy szélsőséges formája. Némelyek már a rettegett szituáció puszta gondolatára is súlyos szorongásba, sőt pánikrohamokba eshetnek. A szociális fóbia enyhe formái igen gyakoriak. A nyilvános beszédtől való félelem, amit a színészek és muzsikusok lámpaláznak hívnak, minden valószínűség szerint a legközönségesebb szociális fóbia. Ilyen általános formák még: a saját nevünk leírásától mások jelenlétében, félelem a nyilvános étkezésektől, ivástól, vagy akár elpirulástól. A szorongászavarban szenvedő egyén irreális vagy eltúlzott szorongást, aggodalmat érez egy vagy több helyzettel kapcsolatban. Súlyosságától függően a testi tünetek jellemzői egyes szituációkban vagy generalizáltan:

nehézlégzésbizonytalanságérzésszédülékenységfelgyorsult szívdobogásremegésreszketésforróság vagy hideg érzethalálfélelemizzadásfulladásémelygésvalószínűtlenség érzése(de-realizáció)hőhullámokfáradékonysággyakori vizeletürítési ingertúlzott ijedősségszorongás miatt koncentrálási problémák-leblokkolásalvászavarokingerlékenységhasmenés, hasi panaszok

Az erősen szorongásos személyiség

Az szorongásjellegű problémákkal küzdő személyekre számos közös személyiségi vonás jellemző:

magas kreativitási szint/képzelőerő merev gondolkodásmód túlzott tetszés igény túlzott önelvárások tökéletességigény/perfekcionizmus hozzáértő, megbízható munkaerő túlságos önuralom igény néhány vagy valamennyi negatív érzés elfojtása testi szükségletek elhanyagolására való hajlam.