Mi a tűzfal: Egyszerű magyarázat

Az épületekben poroltók vannak, amelyek megakadályozzák a tűz terjedését. A kiberbiztonsági világnak van erre megfelelője: a tűzfalak, amelyek megakadályozzák a rosszindulatú forgalom bejutását és terjedését az egész belső hálózaton.

[wp_ad_camp_1]

A tűzfal, amelyet néha hálózati tűzfalnak is neveznek, egy kiberbiztonsági eszköz, amely kiszűri a bejövő és a kimenő forgalmat. Fő célja, hogy akadályt teremtsen a belső hálózat vagy az eszköz és az internetről származó külső forgalom között. Miért? Nagyon sok rosszindulatú forgalom van az interneten – vírusok, rosszindulatú programok és hackerek, akik megpróbálják veszélyeztetni az Ön rendszerét. A tűzfal biztosítja a hálózati biztonságot azáltal, hogy blokkolja a fenyegetéseket és megakadályozza az illetéktelen hozzáférést. A külső forgalom csak a készülék belépési pontjain – portokon keresztül – érheti el a magánhálózatát. Általában itt helyezkedik el a tűzfal, és megvédi a forgalmat. Meghatározott szabályok vagy hozzáférés-vezérlési listáknak nevezett szabálykészletek alapján engedélyezi, vagy blokkolja az adatcsomagokat.

A szoftver tűzfalait, ahogy a neve is sugallja, az eszközökre telepítették. Nagyszerűek, ha el akarják különíteni az egyes hálózati végpontokat, mivel csak az egyes eszközöket, nem pedig a hálózatot védik. Ez nagyszerűvé teszi őket magánszemélyek számára, de a vállalati hálózatok számára nem. Annyi különálló tűzfal fenntartása nehéz és időigényes lenne. Lehet, hogy nem minden eszköz kompatibilis a választott tűzfalszoftverrel. A hardver tűzfalak olyan fizikai eszközök, amelyek a routerre hasonlítanak. Ez jobb választás a vállalkozások számára, mivel az adatcsomagokat megvizsgálják, mielőtt elérnék a hálózatot. A hardver tűzfalaknak azonban vannak hátrányai is. Ezek érzékenyek a támadásokra a rendszeren belül, és egyesek esetleg nem képesek kezelni több egyidejű kapcsolatot.