Mi az a Stonehenge?

Régészek ezreit foglalkoztatja a mai napig a dél-angliai Salisbury-síkságon megcsodálható Stonehenge ókori építménye. Ezt a monumentális látványosságot időszámításunk előtt 3100-ban kezdhették el építeni és körülbelül ezerkettőszáz év alatt készült el.

[wp_ad_camp_1]

A hely korabeli szerepével kapcsolatban több elmélet is született, a feltételezések szerint lehetett ősi druida szentély. óriási naptár vagy vallási kegyhely, egyes feltételezések nem zárják ki földönkívüli eredetét sem. A legújabb kutatások szerint Stonehenge egy olyan emlékmű, amit korábban háborúskodó népek készíthettek. Az egykor egymással harcban álló törzsek közösen építették fel a békesség érdekében. Ezt az elméletet igazolják az antropológiai kutatások, miszerint a kövek a Brit-fősziget minden tájáról érkeztek ide. Az építményelemeket daru és egyéb szerkezetek hiányában kézi erővel juttatták el rendeltetési helyükre. Stonehenge lenyűgöző látványt nyújt, ahogy kiemelkedik az enyhén hullámos síkságból.

Az építményegyüttes több kör alakú részből áll. Kívülről árok keríti körbe, a külső kör koncentrikus körökből áll, a belső köröket alkotó kőtömbök mérete jóval kisebb. Stonehenge tervezője hihetetlen mérnöki tudással rendelkezett. Helyenként négy álló kőtömbön helyezkedik el egy másik vízszintesen, hármas ablakot alkotva. A kisebb köröket alkotó kövek darabszáma 60-70 darab és valószínűleg a 250kilométerre lévő walesi Pembrokeshire-ből származnak. Legnagyobb kövei, a sarsenek 9 méter magasak és 25 tonna súlyúak, valószínűleg a 25 kilométerre lévő Marlborough Downsból szállították rendeltetési helyére. Amikor Stonhenge építményét megnyitották a látogatók előtt, még fel lehetett mászni a kövekre, ma már a megérintésük is tilos, 1986 óta világörökségi védelem alatt áll az épületegyüttes.