Mi is az a Cashflow négyszög?

Már többször írtam a Cashflow négyszögről, és arról is, hogy lesznek majd bejegyzések arról, hogy mi is ez, hogyan működik, és hogyan lehet hasznosítani egy sikeres és boldog élet, az anyagi függetlenség vagy éppen a bőség állapotának elérése érdekében.

[wp_ad_camp_1]

Most elérkezett az idő, hogy ezekre a kérdésekre (is) válaszoljak, az egyik legfontosabb mentorom, Robert Kiyosaki segítségével, hiszen a Cashflow négyszöget ő alkotta meg, és részletesen az azonos című könyvében magyarázza el annak működését. Ahogy a bal oldali képen láthatod a Cashflow négyszög egyes negyedei a következő jelentéssel bírnak: A, mint alkalmazott, E, mint egyéni vállalkozó, C, mint cégtulajdonos, és B, mint befektető.

A Cashflow négyszög a jövedelem megszerzésének különféle módjait ábrázolja. Az alkalmazott valaki másnak dolgozik, amiért fizetést kap, az egyéni vállalkozó pedig magának dolgozik. Mindketten azonban megdolgoznak a pénzért. A cégtulajdonosok birtokolnak egy céget, amely pénzt termel, a befektetők számára pedig különféle befektetéseik hozzák a pénzt. Azaz ők a pénzüket dolgoztatják. A különböző jövedelemszerzési módok teljesen eltérő gondolkodásmódot igényelnek. Minden negyed más, mindegyikből más készségekkel, más személyiséggel lehet jövedelemhez jutni, még akkor is, ha egyazon személy vesz részt mindben.

Az egyik legfontosabb döntés, amelyet meg kell hoznod az anyagi függetlenség felé vezető úton, hogy Te melyik negyedből szeretnéd a jövedelmed nagy részét szerezni. A legtöbbünknek ugyanis megvan a lehetőségünk, hogy mind a négy negyedben jövedelemhez jussunk. A döntés azért kell, hogy tudd, milyen irányba kell haladnod, milyen készségeket kell elsajátítanod, hogyan kell gondolkodnod, és kikkel kell magadat körülvenned. Hogy ki melyik negyedet választja mint elsőrendű jövedelemforrást, az nem annyira az iskolában tanultaktól függ, hanem sokkal inkább belső értékeinktől, erősségeinktől, gyengeségeinktől, érdeklődésünktől és természetesen a szülői mintáktól.

Függetlenül attól, hogy mi a végzettséged, és mit csinálsz foglalkozásszerűen, mind a négy negyedben dolgozhatsz. Orvosként például lehetsz egy kórház alkalmazottja, de vezethetsz önálló praxist, létrehozhatsz egy klinikát vagy éppen egy laboratóriumot, de akár befektetőként is jövedelemhez juthatsz (ha ingatlanokba, tőzsdén vagy más üzletébe fektetsz be). Fontos azonban megjegyezni, hogy mind a négy negyedben lehetsz gazdag és szegény egyaránt. Mindegyikben vannak olyanok, akik milliókat keresnek, és olyanok, akik tönkremennek. Valamely negyedhez való tartozás nem garantálja szükségszerűen az anyagi sikert!