Miért ferde a pisai ferde torony?

A pisai ferde torony Olaszország egyik leglátogatottabb látványossága. Vannak, akik kifejezetten ez az épület kedvéért látogatnak el Toszkána régiójába. Azt azonban már nem olyan sokan tudják, hogy miért is ferde ez a torony. Vajon valami miatt megdőlt, vagy már alapban ilyennek tervezték?

[wp_ad_camp_1]

A pisai torony építését 1173-ban kezdték el, és ekkor még nem az volt a terv, hogy a szóban forgó torony ferde lesz. Valójában csupán egy harangtornyot szerettek volna építeni Pisa katedrálisának. Ekkor még nyilván senki sem gondolta, hogy a pisai Dóm-tér harmadik legrégebbi épülete Olaszország egyik szimbólumává nőheti ki magát. És mindez azért történhetett meg, mert a talaj, amelyre a tornyot építeni kezdték, túlságosan laza volt, és nem bírta el a rá telepedő egyre növekvő súlyt. A torony ugyanis már 1178-ban, a harmadik emelet megépültekkor megsüllyedt. Az olaszok háborúskodása miatt az építés száz évig szünetelt ezt követően, ami idő alatt a talajnak volt ideje némiképp leülepedni.

Ekkor további emeleteket építettek rá olyan szögben, hogy az egyensúlyozza a dőlést. A probléma azonban tovább fokozódott, amikor 1838-ban egy utat ásattak a pisai ferde torony körül, hogy annak láthatóvá váljon az alapja. Majd még tovább dőlt a torony, amikor kiegyenesítési célzattal betont öntöttek az alapozásba. Végül, hogy mentsék, ami menthető, 1990-ben lezárták a látványosságot a nagyközönség előtt, és 2001-ben nyitották meg újra, amikor is sikerült annyira javítani a pisai torony helyzetén, hogy az elvileg a következő 300 évben teljesen biztonságos lesz majd. A dőlést úgy tűnik sikerült egészen az 1700-es évek szintjére visszaállítani.

Tehát az építmény, amelyről oly sokan készítenek humoros képeket, nem azért ferde, mert ilyennek szánták. Rengeteg pénzt, időt és energiát kellett beleölniük az olaszoknak azért, hogy a pisai ferde torony megmaradhasson így ferdén is, és biztonságos legyen. Mindazonáltal szerencse a szerencsétlenségben, hogy ha a torony nem süllyedt volna meg, akkor valószínűleg nem lenne ekkora látványosság sem.