Miért fontos a játszóterezés?

Nagyjából kétféle szülő létezik. Az egyik a játszótéren tölti a fél napját, amint a gyereke eléri azt a kort, hogy már elvan kint. Elcsacsog a többi szülővel, megbeszélik a világ és a gyereknevelés minden apró csínját-bínját.

Aztán ott van ennek a típusnak az ellentettje. Aki már a játszótér gondolatától is rosszul van és szíve szerint soha be nem tenné a lábát, hisz esze ágában sincs azt hallgatni, hogy más kölyke éppen mennyivel jár fejlődésben az övé előtt, na és persze azt sem, hogy mit kellene teljesen máshogy csinálnia. Ám a helyzet az, hogy legyen bármennyire is kevés kedvünk ehhez a programhoz, a gyerkőcök fejlődésében kulcsfontosságú szerepe van az ilyen típusú közösségi tereknek. Elsőre ugyanis azt gondolnánk, hogy ez csak és kizárólag a játék színtere, azaz csak azért megyünk, hogy a kicsik jól érezzék magukat. Ám közel sem csupán ennyiről van szó.

A játszóterezés ugyanis összetett módon járul hozzá a gyermekek fejlődéséhez. Egyfelől az első években a mozgás és a felfedezés a legfontosabb inger a kicsik számára. Néhány kivételtől – és szerencsés családtól – eltekintve ugyanazokat a kihívásokat nem tudjuk otthonunkban biztosítani, mint amit egy direkt erre a célra létesített területen, hisz a legtöbb udvarban nem áll ennyiféle játék. Persze egy játszótéren ugyanúgy be kell tartani a fokozatosság és a biztonság elvét, mint ahogy azt otthon tesszük – azaz csak azon a játékon szabad játszani, ami már teljes biztonsággal megy -, ám szép lassan, miután a gyerkőc egyre biztosabban jár, be lehet vezetni a bonyolultabb játékokat is, persze felügyelettel. Ahogy pedig egyre több mindent kipróbál, úgy fejlődik majd rohamosan a mozgása, az egyensúlya és a finommotoros képességei. A különböző játékok mellett azonban hatalmas jelentősége van a közegnek is, hisz míg otthon legfeljebb a testvérekkel kell osztozni, addig itt nem ritka, hogy akár több tucat apróság is együtt birtokolja a játszóteret. Ez pedig óhatatlanul is azzal jár, hogy mások kölcsönkérik a játékokat, no és persze sokszor türelmesen várni is kell a sorára a gyermekünknek. Ezek eleinte ugyan lehet, hogy nemtetszést váltanak majd ki, de a társas együttélés szabályait így tudja csak elsajátítani. Így tehát nem kérdés, hogy a játszótér egy nagyon fontos pontja gyermekünk fejlődésének, ezért mindenképpen iktassuk be a programok közé.