Milyen gyakran mossunk hajat?

Ha épp nem kell rohannunk valahová, vagy nem vagyunk időszűkében, akkor a hajmosás egy roppant kellemes elfoglaltság. Illatos kozmetikumok, kellemes, meleg víz, no és persze végül a valódi jutalom: a frissen mosott hajkoronánk csodálatos látványa.

Ráadásul a hajunkat tisztán tartani nem is nagy ördöngösség. Megmossuk, megy rá némi kondicionáló, szárítunk és meg is vagyunk. De milyen gyakran kell megtisztítani a fürtjeinket, mivel teszünk igazán jót, hogy őrizhetjük meg a szálak egészségét hosszú távon? Nos, az, hogy mennyi időnek kellene eltelnie két mosás között, az minden ember esetében más és más. Ennek egyszerű az oka, ugyanis rengeteg olyan befolyásoló tényező van, ami meghatározza az ideális gyakoriságot. Nem csupán a hajunk hossza, de az életkorunk, hogy milyen aktív életet élünk, sőt, még az etnikai hovatartozásunk is sokat nyom a latban. Minél fiatalabbak vagyunk, annál aktívabbak a fejünkön található olajmirigyek. Ezeknek köszönhetően pedig a hajunk zsírosabb lesz, azaz gyakrabban kíván tisztítást. Ahogy idősödünk, ez egyre kevésbé lesz jellemző, ám ha hosszú a hajunk, akkor még fiatalon is nagyon oda kell figyelni, hogy ne mossuk túlságosan sűrűen, mert kiszáradhat – főleg a hajvégek -.

Persze van általános ajánlás, ez nagyjából heti 2-3 alkalmat jelent, viszont azt mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem kőbe vésett adatok. Mindenkinek magának kell kitapasztalni az ideális gyakoriságot, és ez úgy megy a legkönnyebben, ha figyelünk az árulkodó jelekre. Ha töredezik a hajunk – azaz túlságosan ki van száradva -, vagy viszket a fejbőrünk, akkor szinte biztos, hogy túl gyakran mossuk meg. Ilyen esetben ritkítsunk az alkalmakon, helyette azonban fektessünk plusz hangsúlyt a kondicionálásba. Szerezzünk be a hajtípusnak megfelelő ápolószereket, és minden hajmosáskor használjuk is azokat. Így jó eséllyel villámgyorsan vissza tudjuk állítani a fejbőr és a haj egészséges állapotát.