Milyen kiadásokkal jár a kutyatartás?

Az emberek viszonya teljesen megváltozott az elmúlt évtizedekben a kutyákkal szemben. Míg a múlt században még helye volt az ebnek a ház körül, addig ma már a legtöbb négylábút házi kedvencnek tartják, és egyetlen feladatuk, hogy a kanapén henyéljenek egész álló nap.

Egy ebnél pedig nincs is hűségesebb barát, nem véletlen, hogy egyre több család dönt úgy – nem egyszer a gyerekek unszolására -, hogy négylábú kedvenccel bővül a família. A legtöbb szülő szeme előtt ilyenkor az lebeg ellenvéleményként, hogy a blöki majd úgyis rájuk marad, nekik kell sétáltatni, és az mennyi időt elvesz, ám azzal már jóval kevesebben számolnak, hogy a felelős kutyatartás bizony nem csupán az időnket veszi el, de a pénztárcánkat is alaposan megnyirbálja. Mert míg régen a blökik legtöbbször maradékon élnek, ma már egészen másképp viszonyulnak az emberek ehhez a kérdéshez, és bizony egy kutya nem éppen olcsó mulatság, s olyan rejtett költségeket is hoz magával, amire elsőre talán nem is gondolnánk. Lássuk, mikre kell költenünk, ha úgy döntünk, hogy belevágunk az ebtartásba.

Rögtön az elején mindjárt ott van a vételár. Lehet ugyan szaporítótól venni (ne tegyük), vagy menhelyről hozni (ezt annál inkább), ám a legtöbben mégis egy jó előre kigondolt fajta kölykét szeretnék hazavinni. Ez pedig nagyon ritkán úszható meg aprópénzből, sokkal jellemzőbb, hogy százezres nagyságrendű árban kell gondolkozni. Ha már otthon van a kölyök, akkor még jó pár oltást meg kell kapnia, ám ha ezeken túl vagyunk, még csak utána következik a neheze – mármint anyagilag -. Akár minőségi táppal etetjük, akár nyers etetésben gondolkozunk, egy közepes testű kutyánál mindenképpen tízezres tétel az ennivaló. Emellett állandó kiadást jelent még a bolha és kullancsirtó, amelyet havonta kell neki adnunk, illetve a vitaminok, melyek nem kötelezőek ugyan, de erősen ajánlottak, főleg érzékenyebb fajták esetében. A váratlan kiadásokra is fel kell készülni, hisz mindig történhet baleset, illetve meg is betegedhet az eb, egy-egy műtét, vagy gyógyszeres kezelés pedig többnyire tízezres, de nem egyszer akár százezres összeg is lehet. Épp ezért érdemes megfontolni egy kisállat biztosítás megkötését, baj esetén nagyon jól jöhet.