Milyen porszívót válasszunk otthonra?

Otthonunk tisztaságának egyik alappillére a megfelelő minőségben és gyakorisággal végzett porszívózás. Azonban – teljes joggal – nem ez a legkedvesebb házimunka, hisz aránylag sokáig tart, rendkívül egyhangú és hosszútávon igencsak fárasztó.

Ugyanakkor kikerülhetetlen, és ha gyermek, vagy háziállat is van a lakásban, akkor akármennyire is szeretnénk vigyázni a tisztaságra, sajnos nem fogjuk megúszni heti egy-két porszívózással. Napi szinten eltüntetni a port a padlóról azonban rengeteg időnket felemészti, nem csoda, hogy a tudomány és a technika az elmúlt évtizedekben azon ügyködik, hogy megtalálja a legkényelmesebb megoldást erre a kérdésre. A fejlődésnek meg is lett a kézzelfogható eredménye, hisz ma már óriási a választék a boltok polcain, méghozzá olyannyira, hogy most már az jelenti a valódi problémát, hogy eldöntsük, melyik készülékkel járunk a legjobban.

Vegyünk hagyományos porszívót? Abból porzsákost, vagy porzsák nélkülit? Esetleg lehet, hogy bőven elég számunkra egy akkumulátoros, vagy mi nem is kellünk ehhez az egészhez és elvégzi a piszkos munkát egy robot? Nos, a helyzet az, hogy mindez csak attól függ, hogy milyen – na és persze mekkora – felületet kell tisztán tartani. Minél nagyobb a lakás, és minél több a por, annál erősebb masina a hatékonyabb. Egy kis garzont, ahová jószerivel csak aludni járunk haza, bőven ki lehet takarítani egy akkumulátoros géppel, illetve egy robotporszívóval. A robotporszívó amúgy nagyobb terekben is kiváló megoldás, két dologra kell csupán odafigyelni, mielőtt beruházunk egyre. Az egyik, hogy ha nagyon sok tárgy van szerteszét a lakásban, akkor mindig el kell pakolni az útjából, emiatt nem biztos, hogy szerencsés választás, a másik, hogy kemény padlón zseniális eredményekre képes, ám szőnyegen ne várjunk tőle csodát. Az akkus megoldás kényelmes (hisz nincs kábel, ráadásul könnyű is), ám azzal számoljunk, hogy kétszintes házakba nem való, hisz hamarabb lemerül, mint ahogy végeznénk. Ilyenkor válasszunk egy nagy szívóerővel rendelkező, hagyományos gépet, kiegészítésnek pedig egy robotporszívót, ami a köztes napokon a por nagy részét eltünteti. Jól látszik tehát, hogy bármelyik típus lehet jó megoldás, ám mindig a saját igényeinkhez kell nézni, hogy a mi otthonunkban melyik teljesíthet jól.