Mire ügyeljünk foghúzás után?

Talán az egyik legkellemetlenebb beavatkozás, amitől rengetegen rettegnek az a foghúzás. A fogorvostól való félelem amúgy is mélyen gyökerezik, ám a húzás még a szokásosnál is nagyobb pánikot képes kiváltani az emberben.

Annak ellenére így van ez, hogy a technika rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ma már olyan fájdalomcsillapítási módszerek léteznek, amelyekkel teljes mértékben képesek érzésteleníteni a szakemberek, így a húzás-nyomás érzésen kívül a beavatkozás gyakorlatilag észrevehetetlen. Túlontúl félni már csak azért is felesleges, mert a foghúzás nem egy elkerülhető dolog, legfeljebb hatalmas szenvedések árán ideig-óráig elodázhatjuk – ám nem érdemes -. Ha pedig végre rászánjuk magunkat és túlesünk rajta, akkor utólag csak nevetünk, hogy sokkal nagyobb dolognak gondoltuk ezt, mint amekkora valójában, és ekkor már megfogadjuk, hogy legközelebb már kevesebbet fogunk előzetesen aggodalmaskodni.

A nehezén azonban ekkor még nem vagyunk túl, ugyanis a töméssel ellentétben húzás után bizony nagyon oda kell figyelni arra, hogy a seb állapotára vigyázzunk, legalább az első pár napban. Amennyiben a fogorvos nem varrta össze a keletkezett lyukat – és legtöbbször erre nem kerül sor -, akkor arra kell nagyon vigyázni, hogy ne szívogassuk a sebet, mert az ott keletkezett vérdugót így eltávolíthatjuk, ami nagyban hátráltatja a gyógyulást, és vérzést is okozhat. Ugyancsak kerülni kell a dohányzást – egyrészt a káros anyagok miatt, másrészt azért, mert az is szívással jár -, valamint az első 2-3 napban ne fogyasszunk tejet, illetve tejtermékeket, mert az ezekben lévő baktériumok gyulladást okozhatnak a húzás helyén. Sokan azt gondolják, hogy mosni sem szabad, ám ez nem igaz. Puha sörtéjű fogkefével, nagyon finom mozdulatokkal a lyuk közvetlen közelét már másnap nyugodtan megtisztíthatjuk, ám az öblögetést hanyagoljuk ami a gyógyulási folyamat tart.